Doorgaan naar artikel

Paprika

‘Folie begon eind van de dag nat te worden’

Op een van de locaties bij WaLeRo in Bleiswijk is op 19 november Stayer geplant, met een zaaidatum van 11 oktober. De start verliep iets moeizamer, vanwege een groeistoornis op de potten, maar dit trok vrij vlot weer bij.
Het gewaswerk wordt kort bijgehouden. Walter van den Bosch: “Bij Stayer blijft er makkelijk een stengeltje achter. Als je na het op drie stengels zetten snel topt, heb je daar minder last van. Maar zodra er een blaadje over de kop ligt, blijft die stengel direct wat achter. Dat is een soortgevoeligheid van Stayer. Er staat ook een paadje Viper bij. Die heeft daar geen last van.”
Van den Bosch is bezig met het clippen van de planten aan de ijzerdraad die horizontaal naast de teeltgoten loopt.

Moeizame zetting
Bij de temperatuurinstellingen wordt begin week 2 een voornacht van 16 graden Celsius aangehouden en een nanacht van 18 graden. Overdag staat 20 graden Celsius ingesteld. “Ik doe heel rustig aan met dit donkere weer.”
Het weinige licht heeft ook duidelijk zijn weerslag op de zetting. “Ik had zetting op het vierde oksel willen hebben. Het zag er heel mooi uit, maar met een paar hele donkere dagen is dat helaas toch niet gelukt. Het valt me tegen dat ze er af gevallen zijn, want daarvoor hebben we een aardig lichte periode gehad.
Vorig jaar ging het heel makkelijk, maar nu lukt het dus niet wat we voor ogen hadden. Zelfs zetting op het vijfde zal nog moeilijk worden als het zo donker blijft.”
Een enkel vrucht is wel al in het derde oksel gezet. “Maar daar wilde ik ze nog niet hebben. Dus die hebben we weggehaald. Waar we een vruchtje vergeten zijn, zie je ook dat ze niet hard door gaan, en dat ze zwakjes blijven. Het gewas heeft gewoon te weinig licht gehad voor hergroei en zetting.”

AC-folie
Bovenin de kas liggen een beweegbaar energiedoek en een vast AC-folie. Dat laatste heeft hij drie jaar geleden voor het eerst gedaan, en dat komt goed uit met de strengere winters. Ondanks het al wat zachtere weer van dit moment laat hij het folie nog liggen. Het blijft weersafhankelijk wanneer het er uit wordt getrokken, maar in principe blijft het tot aan de eerste week van februari liggen.
Het doek gaat elke dag wel een paar uurtjes open. Dat gebeurt boven de 40 Watt. “Als is het soms zo koud dat ik het wat langer vast zet.”
Begin week 2 merkte hij dat de vochtigheid wat toe begon te nemen. “Het viel me aan het eind van de dag op dat het 10 x 10 geperforeerde folie toch ineens nat werd.”

De watergift blijft beperkt tot een beurtje per dag. Een enkele dag slaat hij die gietbeurt zelf over
Na de start met drie rondjes Vertimec is al weer swirskii uitgezet.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin