Doorgaan naar artikel

Paprika voldoende warm houden en toch activiteit behouden

De paprikagewassen op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe zitten in de fase van het afoogsten, waarna de teeltwisseling kan beginnen.

Koen Neyens: “De laatste zetting is goed geweest en de kwaliteit daarvan ook. In september en begin oktober was het zacht en zonnig. De planten konden daardoor goed blijven verdampen en de vruchten groeiden goed uit. Daardoor is het teeltseizoen goed afgelopen.” De eindproductie ligt wel iets lager dan afgelopen jaar, toen de weersomstandigheden gemiddeld veel lichtrijker waren.

Met een groot gewas in het najaar heb je toch altijd al wat meer wortelafsterving

Alleen nog vruchten rijp maken

“Deze laatste teeltfase is niet echt meer telen, maar meer het rijp maken van de vruchten die er nog hangen. We hebben geprobeerd het daarvoor zo warm mogelijk te houden. Maar wel met een minimumluchtje, om het niet te vochtig te maken. Anders zou je meer rot krijgen. Het is steeds een combinatie tussen voldoende warm uitkomen en toch voldoende activiteit in het gewas houden.”

Kritisch op watergift

De watergift is ook altijd heel kritisch in het najaar. “Dus op tijd stoppen en niet te vroeg starten, om de wortels zo goed mogelijk te houden. Want met een groot gewas in het najaar heb je toch altijd al wat meer wortelafsterving.”

Makkelijkr plaagbeheersing

Qua ziekten en plagen is de teelt voorspoedig verlopen. “We zijn met weinig luis of andere plagen uit de zomer gekomen.” Het viel op dat de plaagbeheersing makkelijker ging dan andere jaren. “Het liep beter dan voorgaande jaren. Dat zal te maken hebben met de gunstiger weersomstandigheden. De biologie heeft tot op het einde z’n werk gedaan. Zo zag je dat Macrolophus nu minder snel in aantallen afnam dan normaal.”

Zorg om overlevende plagen

Het voordeel van die zachtere weersomstandigheden kent wel zijn keerzijde. “Een zorg is wel dat buiten dan alles langer kan overleven. Dat kan de infectiedruk van plagen bij de plantenkweker groter maken. Waardoor je meer risico loopt als de planten op je bedrijf komen. Want het blijft belangrijk om zo proper mogelijk te starten.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Koen Neyens

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin