Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Wat terug in temperatuur voor de zetting’

Marcel van Kester van Red Energy in Poeldijk is begin week 7 een eerste rondje aan het indraaien. Het vastzetten is bijna af. Er is op 6 november Spider gezaaid, die 6 december is geplant. Om niet alles op één dag te hoeven planten, is er ook op 7 november een gedeelte gezaaid. Die E41.3704 is 8 december geplant. De planten staan in een tweestengelsysteem. “Ik ben van mening dat het kwalitatief makkelijker wat beter blijft dan met meer stengels. Ik doe het nu voor het derde jaar op deze wijze, en dat bevalt goed. Er staat op dit moment ook een heel krachtige plant, met een dikke paarse steel.”

Zetting
Bij de laatste planting is er begin week 7 bij bijna alle takken zetting op het derde blad. Bij de vroegste zaai zijn bij een paar takken ook in het vierde oksel al gezette vruchtjes waar te nemen.
Dit is in lijn met voorgaande jaren. “Bij mij is de pijn wat minder dan bij hele vroege zaaiers.” Daar kwam de eerste zetting vanwege het donkere weer vaak een oksel hoger dan gehoopt. “Wel moeten ook wij wat terug in temperatuur voor de zetting.”
Na een voornacht van 17 graden Celsius en een nanacht van 19 graden, gaat de dagtemperatuur naar 21 graden Celsius. Het scherm loopt meestal rond 10.00 uur open, en gaat weersafhankelijk tussen 16.00 uur en 18.00 uur weer dicht.

Koud
Kester teelt onder een enkel schermdoek. “December was wat koud, terwijl er een jong vierweeks plantje stond. Maar de pijp zit vrij dicht bij het plantje. Die krijgt het niet zo koud als dat je denkt op grond van wat je zelf voelt in de kas.”
Ook de rv’s waren in december laag, terwijl het plantje nog niet veel klimaat kon maken. Wel heeft het gewas met deze omstandigheden goed wortels kunnen maken.”

Rupsen
Bij de watergift is het indruppelen met 3,5 EC gestart, wat inmiddels is teruggebracht naar 3 EC. Met slechts 1 tot 2 beurtjes per dag is de EC in de mat aardig opgelopen, naar 5 EC.
De gewasbescherming is gestart met vijf bespuitingen. In vier daarvan is Vertimec meegenomen. Verder is drie keer tegen rupsen gespoten. “Ik vond wat rupsengaten. Dan moet je toch wat doen. In de vorige teelt hadden we in september ook last van rupsen. Die zijn goed bestreden, en ik heb ze weg gekregen, maar mogelijk is er toch wat blijven hangen. Want met deze kou zou je verwachten dat er weinig nieuwe invlieg vanaf buiten is geweest.”
In week 6 zijn cucumeris-zakjes opgehangen. In de komende weken wordt stapsgewijs de biologie verder opgebouwd, met onder andere swirskii en Orius.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin