Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Iets royaler gaan toppen om meer blad te krijgen’

De gevolgen van koude en donkere dagen zijn in het gewas bij Jos van der Meijs in De Lier te zien. Halverwege week 9 begint het tweede zetsel te komen. “Er zitten wat kleine vruchtjes aan. Maar eigenlijk had dat een week eerder moeten gebeuren. Er is nu een gaatje ontstaan tussen het eerste en tweede zetsel.”
De uitgroei van het eerste zetsel had ook iets vlotter gemogen, maar het donkere weer heeft ook dit geremd. “Van lieverlee gaan we ook weer staartjes wrijven bij dat eerste zetsel, om straks een goede kwaliteit te houden.”
Ondanks de wat moeizamere groeiomstandigheden gaat hij niet een deel groen snijden. “Dat doe ik nooit. Het ras Cupra geeft groen te weinig vruchtgewicht. Dat brengt te weinig op.”

Vruchtdunnen
In het onderste zetsel is ook vruchtgedund. Per plant van drie stengels heeft hij de vier mooiste vruchten laten zitten. “Dat is iets minder dan vorig jaar. Ik had verwacht dat het tweede zetsel daardoor iets eerder zou komen, maar daar hebben we, vanwege de weersomstandigheden, dus toch langer op moeten wachten dan gehoopt.”

Royaler toppen
De koppen staan er nog goed op. “Al zie je aan het kopje wel dat het wat minder groeit. Alles is wat dunner geworden. We zijn dan ook zuinig op de koppen geweest, en hebben met iets voorzichtiger stoken op reserve gewerkt.”
Van der Meijs is iets royaler gaan toppen. “Er blijft een blad meer staan om wat meer gewas te krijgen. We zijn gewend om langer kort te blijven toppen, om zoveel mogelijk licht in het gewas en op de vruchtjes aan de hoofdstengel te krijgen. Maar we hebben die strategie moeten aanpassen om voldoende blad te houden met de wat schralere bladontwikkeling.”
Met het gewaswerk wordt regelmatig ook een door het donkere weer wat achterblijvende tak beter in het licht gehangen.

Snelheid maken
Als voornacht houdt hij 16,5 graden Celsius aan, gevolgd door een nanacht van 19 graden. Overdag staat 20 graden Celsius ingesteld. “Zodra ik zie dat het buiten beter weer wordt, en ik merk dat het goed gaat met de geplande tweede zetting, dan ga ik meer snelheid maken. Anders komt er weer te veel aan te hangen.”
Het scherm ging tijdens de koude dagen wat langer dicht. “Daarbij letten we wel goed op, en werken regelmatig met een kiertje, om de bloemen goed te houden en het gewas voldoende actief. Onder het scherm ga je anders makkelijk iets over-regelen, waardoor het iets te warm wordt.”

Voldoende drain
Met de watergift geeft hij minimaal drie keer een beurtje van 100 cc.. Per 100 tot 125 Joules kan daar een beurtje op licht bij komen. “Daarmee heb ik voldoende drain. Want de vruchten mogen niets tekort komen.”

Plaagvrij
Qua ziekten en plagen is alles nog gezond. Standaard zijn cucumeris, californicus en iets degenerans uitgezet. Volgende week gaat hij ook weer met Orius starten.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin