Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Het is niet voor het eerst dat ik de matten laat liggen’

Marcel van Kester van Red Energy in Poeldijk nadert begin week 46 de teeltwisseling. “Nog een week, en dan is het wel afgelopen (eind week 47).” Hij is er wat groen aan het afhalen, maar vraag is daar niet naar. “Dat gaat direct de container in. Die blijken niet te verkopen.” Daarna volgt nog een laatste ronde rood.

De kwaliteit is goed. “We hebben helemaal geen problemen met rotte paprika’s. Dat is heel positief. Naar het eind toe heb je natuurlijk wel wat meer binnenland. Het grootste deel daarvan is een vormpje.” Naast de mindere vruchtvorm hebben enkele vruchten ook een brandplekje. “Opgelopen in dat bloedhete weekend van begin oktober.” Verder heb je door wat bonte vruchten een wat hoger percentage binnenland.

Goede eindproductie
De productie is goed uitgepakt. “Deze week (46) zal ik door de 31 kilo heen gaan. En dan komen de laatste twee rondes er nog bij. Qua kilo’s hoef ik niet te klagen. Maar achteraf had het gewas met zulke slechte prijzen eigenlijk al vier weken buiten moeten liggen.”
De voor de tijd van het jaar zachte buitenomstandigheden, en relatief veel licht, hebben gezorgd dat de vruchten goed zijn uitgegroeid. “Het bleef ook een goed klimaatje in de kas: niet van die doodse regenachtige dagen waarop de luchtramen dicht moet blijven.”
Hij houdt een temperatuur van gemiddeld 19 graden Celsius aan. Overdag kijkt hij wat mogelijk is. “Met zon mag het gerust naar 25 graden toe.” De laatste tijd is veel geschermd. “Zo’n 100 uur per week.”

Hergebruik matten
Met watergeven geeft hij drie beurtjes per dag. Hij kan normaal blijven gieten, omdat de matten blijven liggen. Dat laatste is vooral een kostenbesparende overweging geweest na een prijstechnisch moeizaam jaar. “Het liefst zou ik alles vervangen. Het blijft een noodgreep. Maar het is niet de eerste keer dat ik dit doe. Ik hoop dat het nu ook weer goed gaat.”

Rupsen
Bij de plagen is de druk van rupsen lang gebleven. “Ik heb er toch nog wat last van gehad, en daarom is er in week 45 nog een bestrijding uitgevoerd. Ik durfde het niet aan om het te laten gaan. Zeker omdat je het nooit helemaal perfect schoon krijgt als je de matten laat liggen. En je wilt niet het risico lopen dat de jonge planten straks al vroeg last van rupsen krijgen.”

Rassenkeus
Als ras komt de Veyron volgend seizoen terug. Davos komt er bij. De dit jaar nog geteelde Spider valt dan af. “Spider heeft het heel goed gedaan. Maar die laat het in zijn vroegheid toch een beetje liggen. De uitgroeiduur is dan net te lang. Dat ga je nu op het eind van de teelt ook weer merken.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin