Doorgaan naar artikel

Paprika rood

Afbeelding

‘De laatste weken heeft het gewas lekker gelost’

Het gewas bij Pleun Verheul in ’s-Gravenzande staat er halverwege week 36 nog fris bij. “De laatste weken heeft het gewas lekker gelost. Het begint nu te zetten. Dat komt mooi uit voor het laatste zetsel. Het moet gaan lukken om dat er goed aan te krijgen. Bij stengels die al iets eerder leeg zijn, zet het al eerder. Die hebben het laatste zetsel al te pakken.”
Hij is tevreden over de kwaliteit van de Veyron. “We hebben echt heel weinig binnenland. En de grofheid is naar behoren.”

Kouder voor zetting
De klimaatinstellingen waren al lange tijd hetzelfde. Inmiddels is hij toch wat omlaag gegaan met de temperatuur. “We zetten ze iets kouder, om er zeker van te zijn dat de zetting eraan komt. Daarna gaan we weer redelijk omhoog.”
De voornacht is verlaagd tot 18 graden Celsius. Na de nanacht van 19 graden gaat de stooktemperatuur naar de dagwaarde van 21 graden Celsius.
Met de watergift wordt steeds eerder gestopt met de korter wordende dagen. “Op een echt donkere dag gaat hij al vroeg uit. Dan krijgen de planten om 14.30 uur hun laatste beurt.”

Spint
Ziektes en plagen zijn onder controle. “Ongeveer twee weken geleden hebben we wel even tegen spint gecorrigeerd. Het waren niet zo veel planten, en er zaten nog roofmijten genoeg, maar we vonden het te spannend om af te gaan blijven wachten. Omdat we toch moesten rijden, hebben we toen gelijk een bespuiting tegen de rupsen meegenomen. We vonden een enkel gaatje en zagen een enkel motje vliegen.”

Diffuus licht
De toegepaste diffuse coating is op 20 juni van het dek verwijderd. “Dat was eerder dan gedacht, maar ze gaven toen alleen nog maar slecht weer op.” Volgend jaar is hij van plan om minder schermmiddel op het dek te laten aanbrengen. “Dan gaan we het duidelijk dunner opbrengen, met de minimale concentratie die nodig is voor voldoende levensduur. We willen de kas diffuus maken, maar minder licht weghalen dan dit jaar.”
Hij verwacht zeker toekomst voor diffuse coatings. “Met een beweegbaar scherm blijft het toch lastig om dat altijd op tijd dicht te hebben bij ineens extreem zonnige dagen. Maar het is ook te makkelijk om te zeggen: diffuse coating erop spuiten en het gaat vanzelf wel goed. Je moet toch leren om er goed onder te telen.”

Kop eruit
Naast de standaard werkzaamheden haalt hij een ronde vruchtjes weg, onderin het gewas. “Die rommel lopen we er in een aparte ronde tussendoor af. Het zit te laag om het vanaf de kar mee te nemen.”
Het plan is om uiterlijk rond week 38 de kop uit de plant te halen. “Een wat groter kopje. En misschien doen we het iets eerder dan voorheen. Veyron is een snel soort, dat snel doorkleurt.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Beheer
WP Admin