Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Je hoeft de eerste bloemetjes niet te plukken; die vallen er vanzelf af’

John van der Burg heeft zijn 4 november gezaaide paprika’s van het ras Nagano op 24 december geplant, in een traditioneel driestengel-systeem. Vorig jaar had hij nog voor de helft Sapporo staan. “Maar nu op wat proefjes na allemaal Nagano. Die wordt iets grover en geeft wat minder arbeid.”
In week 2 is de plant op drie gezet. Je zou nu, na het op drie zetten, juist meer licht willen. Anders heb je kans op ongelijkheid van stengels. Met donker weer heb je snel dat een zwakkere stengel wat achterblijft.” Begin week 3 is hij het eerste rondje aan het toppen. “Eigenlijk is de plant er nog niet aan toe, maar op deze manier proberen we toch om alle drie de stengels uit het donker te houden zodat er geen weg valt.”

Geen bloempjes plukken
Vanwege het sombere weer is Van der Burg ook wat in temperatuur naar beneden gegaan, en wat rustiger gaan telen. Overdag houdt hij een temperatuur aan van 20,5 graden Celsius en in de nacht 19,5 graden. De etmaaltemperatuur komt daarbij rond  de 20 graden Celsius uit.
Liever zou hij voor wat meer snelheid naar de 20,5 graden gaan, maar de geringe hoeveelheid buitenlicht laat dat niet toe. “Elke dag zie je dat de plant wat dunner wordt, het is dus telen met de handrem erop”
Het ongewenste donkere weer heeft ook een voordeeltje. “Je hoeft tijdens het toppen geen bloemetjes te plukken. Normaal moest je de eerste twee oksels leeg maken, maar nu vallen de bloemen er daar vanzelf af.”
De eerste drie oksels worden altijd leeg gemaakt. Meestal mag de eerste vrucht rond de vierde oksel blijven zitten.

AC-folie
Onder het beweegbare schermdoek is een vast AC-folie getrokken. Dit is 10×10 centimeter geperforeerd. Om klimaatverschillen te voorkomen is de gevelstrook 40x40geperforeerd en de strook daarnaast 20×20 centimeter. Vorig jaar heeft hij het folie er week 6 uitgetrokken, maar het tijdstip van verwijderen is helemaal afhankelijk van het klimaat in de kas. Zodra je met luchten het vocht niet meer goed kwijt kunt, gaat het er uit.”
Vanwege het foliescherm geeft hij bij de gietbeurten een iets hogere EC mee, van 3,4 mS/cm2. In de mat wordt een EC van 3,2 gemeten.

Doek boven betonpad
Dit jaar heeft hij voor het eerst een baan schermdoek boven het betonpad geïnstalleerd, in plaats van daar AC-folie in te trekken. Daarmee is de luchtvochtigheid in de kas iets langer in de hand te houden. “Als het vocht te hoog wordt, kun je het daar dan open maken, en ’s avonds weer dicht trekken.” Een bijkomend voordeel is dat het betonpad ook niet zo nat wordt.
Het schermdoek gaat op energiewaarde open, meestal een uur na zonop. Met warme nachten blijft het ook af en toe open.

Varenrouwmug
De gewasbescherming is gestart met een inmiddels afgeronde cyclus van vier Vertimec-bespuitingen. Deze week gaat hij de bodemroofmijt hypoaspis uitzetten als biologische bestrijder tegen de varenrouwmug. “Twee jaar terug hebben we daar behoorlijk last van gehad. Daarom hebben hebben we hem vorig jaar preventief ingezet. Dat is toen heel goed gegaan., Sindsdien  zit de hypoaspis  in het “standaard pakket” biologie.
Afgelopen seizoen is hij qua ziekten en plagen schoon geëindigd met de teelt. De start was ook weer schoon, met nieuwe loopfolie en nieuwe steenwolmatten.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin