Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Door zachte weer kort op bestrijding rupsen zitten’

René Claassen in Dongen heeft op het bedrijf van 2,8 hectare Davos geplant op 24 november, en op 1 december de rassen Viper en Nagano. De spreiding in rassen en plantdata geeft wat minder prijsrisico en is gunstiger voor de arbeidsinvulling. “Nagano is het kortste ras, en past in de laagste kas. En bij Viper kun je er makkelijk een groene uit halen.”
Alle planten staan in een drie-stengel-systeem. Nadat eerder het gele touwtje al onder de oksels was geknoopt, worden in week 2 de witte touwtjes vastgezet. “De witte touwtjes worden aan de binnenkant van de stengels geknoopt, zodat de plant toch een beetje uit elkaar blijft.”
De eerste drie oksels zijn schoongemaakt. Op het vierde oksel laat hij de bloem zitten. Daar mag de eerste vrucht komen. “Al blijft het natuurlijk even afwachten wat de plant wil.”

Vroeger planten
De planten zijn vier tot vijf dagen eerder geplant dan oorspronkelijke de bedoeling was. In oktober hebben ze heel veel buitenlicht gehad, en het was groeizaam weer. “Vier dagen eerder is heel wat. Maar de planten waren er klaar voor, dus hebben we ze maar naar huis gehaald. Anders gaan ze ook alleen maar verslijten als ze bij de plantenkweker te dicht staan.”
Van tevoren was al te zien dat de planten in de opkweek hard opschoten. Er is daarom steeds doorgegaan met de teeltwisselingswerkzaamheden, om de kas op tijd gereed te hebben en weer op te kunnen stoken.

Schoon beginnen
De teelt is goed van start gegaan. “Al hebben we al een paar keer moeten bestrijden tegen rupsen. “Door het zachte weer moeten we daar kort op zitten.” De rupsenbestrijdingen zijn meegenomen tijdens de drie rondjes Vertimec en een rondje Gazelle spuiten. De bespuitingen waren ook gericht tegen eventuele trips en spint, al heeft hij die niet waargenomen. “Maar je wilt schoon beginnen voor de biologie begint.”

Op zetting werken
Er is begonnen met 20 graden Celsius vlak stoken, om toen naar 21/20 graden dag/nacht-temperatuur te gaan. Geleidelijk aan is de nachttemperatuur daarna afgebouwd. Hij hanteert een voornacht van 15 graden Celsius. “Het is best donker geweest, en je wilt nu op zetting werken en de knoppen goed houden.” De wat lichtere dagen van begin week 2 zijn dan ook welkom om de bloei in leven te houden.
Het gewas krijgt één keer per dag een beurt water van 100 cc. per plant, waarbij soms zelfs wel eens een dag wordt overgeslagen. Hij geeft 3 EC meegedruppeld. “Je wilt toch een beetje gezonde sterke plant hebben, en er wat voeding in stoppen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

René Claassen

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin