Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Wie minste fouten maakt, doet het dan het beste’

Het gewas van de rode paprika bij Pleun Verheul in ‘s-Gravenzande groeit goed, mede dankzij een periode zonnig weer. In de afgelopen donkere periode was dat moeizamer. “Daar wordt makkelijk over geklaagd. Maar het is ook een uitdaging. Proberen na te denken wat je dan het beste kunt doen. Wie de minste fouten maakt, doet het dan het beste.’
“Het gaat nu lekker. Hij gewas staat goed in balans, al vonden collega’s op een bedrijfsrondgang het wat schraal staan. Maar er staan 7,5 stengels per vierkante meter. Dat is fors. Dan mag hij zeker niet te vet worden. Ook het ras, Veyron (voorheen E41.3704 van Enza) schijnt van zichzelf iets schraler en generatiever te zijn.” Doordat Verheul wat meer stengels heeft, kan hij zijn CO2, van de rookgasreiniger en van de OCAP, beter benutten.

Overgang naar tweede zetsel
In week 12 sneed hij een kilo per week. “Nog een half kilootje, en dan is het eerste zetsel er af”, reageert hij begin week 13. “Ik hoop dat het tweede zetsel er vlak achteraan zit. Volgens de telling zouden we door het donkere weer twee weken geen zetting hebben gehad, maar er is wel een tussenzetsel aan gekomen. Er zal dus wel een klein gaatje vallen, maar verder kunnen we lekker doorgaan.”

Tempo vast houden
Als voornacht staat 19 graden Celsius ingesteld, met een lichtverhoging van een halve graad. in de nanacht wordt dat 19,5 graden Celsius, waar bij zonnig weer een graad extra bij mag komen. Hij probeert ’s ochtend op 23 tot 23,5 graad uit te komen bij mooi weer. Aan het eind van de dag mag de temperatuur oplopen, al begrenst hij dat tot 26 graden Celsius.
“Mocht het echt donker weer worden, dan ga ik vlot een stukje terug in temperatuur. Al proberen we die 19 en 19,5 graden van de voornacht en nacht wel vast te houden om het tempo vast te houden.”

Gewaswerk
Met gewaswerk haalt hij nu alleen hele lange toppen weg. De rest laat hij staan. Tijdens het indraaien probeert hij eventuele dubbele vruchtjes direct weg te halen. “In week 13 was het met oogsten even hectisch, nu is het weer wat rustiger.”
Met de biologische bestrijding loopt het goed. “Het gaat momenteel vanzelf. De luis die we eerder hadden, hebben we nu goed te pakken.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin