Doorgaan naar artikel

Paprika rood

Image premium

‘Balans en regelmaat in de plant houden is belangrijk’

Het gewas bij Marcel van Kester van Red Energy in Poeldijk laat een heel regelmatige groei zien, mede door het langdurig stabiel zonnige weer in de afgelopen periode. “Ik meet elke week 7 centimeter. Dat is echt in balans.”
De zetting is ook redelijk regelmatig, al is er de laatste weken een afname te zien. “Het moet nu weer iets gaan toenemen om voldoende te blijven. Daar hebben we wel een beetje licht voor nodig.”
De Veyron laat een goede kwaliteit vruchten zien, met slechts een enkel procentje klasse 2. “Kwalitatief is het weer een stapje vooruit ten opzichte van de Spider. Daar zie je toch net een extra oortje, vrouwelijke vrucht of vergroeiinkje.”
Beide rassen zijn mooi grof, met gemiddeld tussen de 70 en 80 procent 80-ers.

Regelmaat
Voor een beetje bladbedekking topt hij tijdens het draaien op twee blaadjes. Ondanks oogstdrukte zorgt hij bij te blijven met dit gewaswerk. “Om de week gaan we door de tuin heen. Dat ga ik niet verschuiven. Hoe druk het ook is, daar doe ik geen concessies in. Balans en regelmaat in de plant houden is belangrijk.”

Osmose
Op warme dagen begint hij koel, en probeert het redelijk koel te houden. Hij stookt dan bijvoorbeeld 20 graden Celsius, met de luchtlijn op 20,5 graden. Als hij een koelere dag aan ziet komen, stelt hij die temperatuurinstellingen een graad hoger in.
Onbewolkt weer is welkom voor de gewasontwikkeling. Regen heeft Van Kester voor zijn gietwatervoorziening niet nodig. “De osmose-installatie is nu een uitkomst. De capaciteit daarvan dekt volledig de behoefte.”
Bij de bemesting ziet hij redelijk strakke analyse-cijfers terugkomen van de bemonsteringen. “We hebben geen terugval gehad in de kali-cijfers, wat wel eens kan gebeuren.”

Schermen
Schermen tegen felle instraling was niet of nauwelijks nodig. “Ondanks dat Veyron erg generatief is, houdt hij een behoorlijke bladbedekking.” In het weekend aan het eind van week 22 heeft hij het schermdoek wel gebruikt. “Toen vond ik het echt te gek worden, en heeft het tussen 13.00 uur en 18.00 uur voor 80 procent dicht gelegen. Ik wilde geen brandplekjes.”
Weersomstandigheden zijn vaak zo wisselend, dat hij geen vaste scherminstelling op instraling heeft staan, maar met de hand corrigeert. “Je hebt soms van die dagen met afwisselend pieken van zon en daar tussendoor bewolking. Dan moet je het niet aan de computer overlaten.”
Het gewas is inmiddels voldoende volgroeid om de luchtvochtigheid op peil te houden. “Onder de 60 procent komt bijna niet meer voor. En in die gevallen tipt hij die waarde alleen maar heel kort aan.”

Wisselende plagen
De plaagdruk was niet overal op et bedrijf gelijk. In een afdeling had het gewas bijna geen last van van rupsen, maar kwamen wel spinthoeken voor. Daar is Floramite toegepast. In een andere afdeling kwam juist amper spint voor, maar waren over de hele kas verspreid wel rupsen te vinden. Daar is Fame gebruikt en de laatste keer Steward.
“Er zit ook een enkele gras-trips, maar die brengt geen schade toe. Er zit voldoende Orius.”
Ook wittevlieg blijft goed onder controle met de volvelds uitgezette swirskii.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin