Doorgaan naar artikel

Paprika rood

Image premium

‘Glas schoon spuiten, nieuw AC-folie erin, en dan weer verder’

Pleun Verheul in ’s-Gravenzande is aan de laatste loodjes van de teelt bezig. Het laatste stuk wordt leeg gesneden, bij een deel worden de stengels al afgezaagd. Met de afrijping van het laatste zetsel is het aardig uitgekomen. “Er hangt vooral nog van dat kleine groene spul.” Oogstrijpe groene vruchten haalt hij er niet meer af. “Je weet bijna van tevoren al dat die niets opbrengen. Voor dat geld gaan we ze niet weg brengen.”
Om zoveel mogelijk vruchten eraf te krijgen, heeft hij flink doorgestookt. Wel met een begrensde buis. En we gooien het scherm makkelijk veel dicht.”

Met plagen is hij schoon geëindigd. “We hebben wel een paar rupsen en een luisje gehad, maar in twee rondes zijn we die goed kwijt geraakt. Een ronde spuiten tegen de rupsen en een keer foggen tegen luis.”

Hergebruik matten
Dit jaar laat hij de matten liggen. “Het glas schoon spuiten, nieuw AC-folie erin, en dan weer verder. We gaan de perliet-matten nu een tweede jaar gebruiken. Dat hadden we begin van dit jaar al bedacht. Ik heb daar een goed gevoel over. Eigenlijk wilden we het afgelopen jaar al doen, maar omdat we toen naar meer stengels gingen, is dat toen nog niet gebeurd.”
De matten zien er nog goed uit. Van de wortelresten verwacht hij geen nadelen. “Ze draineren nog makkelijk uit.” Voor het meenemen van eventuele ziektes naar de volgende teelt is hij niet bang.

Planten
De plantdatum staat gepland op 1 december. Daarvoor heeft hij gekozen voor het ras Maranello. De Veyron is dit jaar ook goed bevallen. Maar Maranello lijkt iets bedrijfzekerder. Die geeft zijn vruchten wat makkelijker, en de grove vruchten worden meestal wat beter betaald.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin