Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘We zijn nu nog plantenkweker, en een fabriek aan het bouwen’

De oude teelt bij Jos van der Meijs in De Lier is schoon geëindigd wat ziekten en plagen betreft. Niet alles was helemaal op tijd afgerijpt. “Er is wel het een en ander nog de container ingegaan. Achteraf hadden we misschien een paar dagen langer door moeten gaan, maar de prijzen waren niet geweldig en je hebt ook je planning voor de teeltwisseling en de nieuwe planting.”

Vroegheid
De nieuwe teelt is op 30 november en 1 december geplant. Daarbij is Sapporo nu het hoofdras geworden in plaats van het ras Cupra dat de voorgaande jaren is geteeld. “We wilden ietsje vroeger. Cupra was ook altijd al snel, maar ten opzichte van de nieuwere rassen haalt hij het in vroegheid niet meer.”
Behalve een dag eerder laten zaaien, zal de basis teeltstrategie dit jaar niet veel anders zijn dan afgelopen seizoen. “Al weet ik dat je bij Sapporo iets minder op grofheid hoeft te sturen dan bij Cupra.”
De start verliep goed. “We hadden betere planten dan vorig jaar. Toen waren ze iets te klein, omdat ze het in de opkweek iets te koud hadden. Maar nu staat alles mooi gelijk. Zelfs in de proefjes zie ik geen achterblijvers. Dat wil nog wel eens tegenvallen, bijvoorbeeld door onder andere te vers zaad.”

Fabriek bouwen
Er is, bij de start, een tot twee dagen 20 graden Celsius vlak gestookt als temperatuurinstelling. Inmiddels is dat naar 21-21 graden gestegen. “We zijn nu nog plantenkweker, en zijn nog een fabriek aan het bouwen. Als we veel licht houden, dan zullen we deze lijn aanhouden.” Als het donkerder mocht worden, dan worden de temperaturen aangepast.

Inwortelen
Er is met een EC van 3,6 mS volgedruppeld. Hij geeft een EC van 3,5 mS mee, en een pH van 5,5. “Dit jaar heb ik voor het eerst vast folie. Daar hou ik met de EC-gift rekening mee, dat het gewas niet te waterig gaat worden.”
Hij geeft minimaal drie beurtjes van 75 cc. per dag, om de wortels goed aan te laten slaan. “Als de planten vast staan, dan gaan we iets terug. Maar nu zie je net de eerste pennetjes de mat in gaan.”
De watergift start vanaf 10.15 uur. De volgende beurt is rond 13.00 uur. Om 14.30 vindt de laatste druppelbeurt plaats.

Folie goed vast zetten
Drie dagen na de start is het eerste een rondje Vertimec gespoten. Hij is vangplaten aan het ophangen om te controleren wanneer er plaaginsecten opduiken.
De gewaswerkzaamheden in deze tijd bestaan uit het gewastouwtjes hangen, met eerst gele touwtjes en dan witte, daarnaast worden de planten nagelopen op afwijkers. “En nog even de puntjes op de i zetten met het overal goed vastzetten van het AC-folie.” Het beweegbare schermdoek gaat, als de temperatuur dat toelaat, midden op de dag een paar uurtjes open om wat extra licht te pakken.
In de loop van week 50 kan waarschijnlijk gestart worden met het op drie zetten van de planten. De planten moeten eerst goed vast staan.
Van der Meijs: “Dit is mijn laatste ‘geluid uit de kas’ voor 2011. Volgend jaar neemt een collega het van mij over. Iedereen veel succes met de nieuwe teelt.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin