Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Drie weken nadat ik er wat tegen heb gedaan, zie ik al weer massaal rupsenvraat’

Het gewas op een vestigingslocatie van WaLeRo in Bleiswijk toont weinig van een eventuele nadelige invloed van de langdurig donkere en regenachtige periode. “Het gewas staat er nog heel fris bij”, concludeert Walter van den Bosch begin week 34. “Alleen het gemiddeld vruchtgewicht is wel wat naar beneden gegaan.”

Vlotte doorkleuring
Het gewas zet nog niet volop. “Er hangt nog een aardige plantbelasting. Bij 2 of 3 grote vruchten aan een stengel zet hij nu nog niet. De komende tijd verwacht hij wel weer aardig zetting. “Dat komt wel aardig uit naar het einde van de teelt toe. Stayer is ietsje vooruit met zetten ten opzichte van sommige andere rassen. Hij is wat sneller in het afrijpen van de vruchten, waardoor hij een paar dagen eerder terug komt.”
Hij illustreert de vlotte doorkleuring. “Op een maandag zag ik een vrucht met een heel klein plekje geel. Precies 36 uur later was die al helemaal geel, op een klein stukje na.” Ondanks de snelle afrijping blijft hij vlot oogsten, om de plantbelasting terug te brengen. “Je wilt ze er zo snel mogelijk af halen. Je moet dan wel opletten dat je daardoor niet te veel bont gaat oogsten.”

Vrij hoge EC
’s Ochtends stookt hij aardig op. Bij zonop wil hij op 21,5 graden Celsius zitten. Een halve graad erboven lucht hij, wat verder op de dag oploopt naar 23,5 graden Celsius ventilatie-temperatuur. Om 21.00 uur mag hij echt gaan luchten naar 17,5 tot 18 graden tot 2.00 uur, al is die temperatuur met de hogere buitentemperatuur niet vaak haalbaar. Met de etmaaltemperatuur komt hij op 22 of 22,2 graden Celsius uit.
De watergift stopt een half uurtje eerder met de afnemende daglichtperiode. “Al drinkt het gewas nog aardig. De mat teert nog aardig in. En we zitten nu met een vrij hoge EC van 3,5. Als we nog minder water zouden gaan geven, wordt die EC nog hoger.” De huidige redelijk hoge EC is overigens wel gewenst voor de voeding.

Rupsen valt tegen
De meeste plagen blijven goed onder controle. “Alleen de rupsen, dat valt mij goed tegen. Drie weken nadat ik er wat tegen heb gedaan, zie ik al weer massaal rupsenvraat. We moeten dus opnieuw een keer spuiten.”
Gewaswerk blijft beperkt tot de standaard handelingen. “Je ziet onderdoor wel eens een stengeltje uitgroeien. Maar daar gaan we toch niet apart een rondje voor langs, ondanks dat het voeding voor de plant weg neemt.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin