Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘We hebben echt wel serieus biologie in moeten zetten toen het warm werd’

Het gewas van de Stayer wist de omslag van donker naar zonnig weer goed te doorstaan, bij Reefresh in Strijen. Johan Reedijk: “Begin week 19 hebben we ReduHeat op het dek aangebracht. Dat is wel prettig met het warme en zonnige weer van afgelopen week (week 21). We hebben daar al vijf jaar ervaring mee.” Om eventueel nog eens een overstap te maken naar de diffuus makende ReduFuse coating, wil hij eerst eens kijken hoe dat bij collega’s uitpakt.

Tragere zetting
In de donkere periode verliep de zetting wat trager, waardoor de plantbelasting nu niet hoog is. “Dat zul je de komende maand wel aan de productie blijven zien. Die zal onder normaal zijn.” Vanwege de lagere plantbelasting is de sortering bijzonder grof. Het gemiddeld vruchtgewicht van de geoogste paprika’s ligt op 230 gram. Dat zal het mindere aantal stuks echter niet compenseren. “We hebben bijna zes weken onder het langjarig gemiddelde gezeten met de hoeveelheid licht. We liggen toch wel achter in productie.”
De zetting is inmiddels wel weer goed op gang gekomen.

Koel houden
Met de klimaatinstellingen heeft hij het de afgelopen week zo koel mogelijk proberen te houden. “Op echt hete dagen was dat lastig, en had je al snel etmaaltemperaturen van 24 graden. Maar waar gewassen bij collega’s soms flink last hadden van het schrale weer, gingen de planten er hier alleen maar beter van staan. Blijkbaar had ons gewas meer behoefte aan licht dan dat het last had van dat schrale weer.”
Met een aangekondigde verandering naar koeler weer eind week 22, houdt hij goed in de gaten hoelang het zo koel moegelijk telen nog nodig is. “Het is nu oppassen. Als het weer om gaat, dan moeten we wel de etmaaltemperatuur op 21 graden houden.”

Voldoende voeding
Bij de watergift streeft hij, met ReduHeat op het dek, naar 3 cc. per Joule. De EC heeft hij daarbij redelijk op niveau gehouden, ondanks de forse verdamping. “De gift is 2,4 op z’n laagst geweest. Daar moet je een beetje meer kwaliteit aan over houden. En als je sterkere groei krijgt, moet je ook voor voldoende voedingsstoffen zorgen.”

Opkomst plagen
De voorgaande donkere periode gaf een heel rustige ontwikkeling bij de plagen te zien. Na de omslag naar mooi weer veranderde dat. “Spint kwam vrij hard aanzetten. En we zagen ook een luisje. Je merkt dan ook dat je met het donkere weer weinig opbouw van biologie hebt gehad. Ik heb echt wel serieus in moeten zetten toen het zonnig werd.”
Het gewaswerk bestaat uit de standaard routinewerkzaamheden. Al vragen het toppen en indraaien meer tijd een aandacht dan tijdens de eerdere tragere groeiperiode. Aan de andere kant vraagt het oogsten minder arbeid. “Vorig jaar sneden we anderhalve kilo per week, nu haal je de kilo niet. We hebben niet al te veel productie.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Reedijk

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin