Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Je kunt op OCAP-CO2 niet meer vertrouwen’

Bij de planten van de vroegste zaaidatum (18 oktober) heeft Edwin van der Ploeg in Berkel en Rodenrijs begin week 14 het eerste zetsel eraf geoogst. Er zat de afgelopen periode wel snelheid in. “Het kwam er vlot af.”
In week 12 is hij begonnen met snijden. “We oogstten die week toen gelijk een kilo per vierkante meter van de Inzell. Hij kleurt snel door. We hadden er ook een tralie Stayer bij staan, maar die konden we pas een week later oogsten.”
“Maar verder is Inzell toch een moeilijk ding. Het ras is erg vegetatief. Er hangen minder stuks aan dan bij de Stayer.”

Kilo geel
Bij een latere zaai van Stayer, op 1 november, is hij in week 14 begonnen met oogsten. “Daar plukken we deze week een kilo geel uit.”
De zetting gaat goed door. “Al zou de plantbelasting bij de Inzell wat hoger mogen zijn. Bij de Stayer is die wel naar ons zin.”
Als gewaswerkzaamheden is hij bezig met het standaard elke twee weken een ronde toppen en indraaien. Hij blijft het hele jaar op 1 blad toppen. “Om niet te veel ruige scheuten te krijgen, en geen vruchtjes op zijtakken.”

Scherm
In de laatste week van maart heeft hij het beweegbare AC-folie definitief op nul gezet, vanwege de oplopende vochtigheid. “Toen zijn we gestopt met die tweede scherminstallatie. Om het nog maar hooguit twee of drie uurtjes per nacht dicht te gaan trekken, dat wil je dan niet meer.”
Het schermdoek gaat elke nacht nog onder de 9 graden Celsius buitentemperatuur dicht.

EC geminderd
Bij de temperatuurinstellingen hanteert hij een voornacht van 18,5 graden Celsius en een nanacht van 19 graden. Overdag wordt het 21 graden Celsius. “Door middel van het lucht knijpen, mag het op de middag 25 of 26 graden worden.” Bij een donkere dag trekt hij een graad van de voornachttemperatuur af.
Bij de watergift liep de EC wat op. Daarom is hij wat gezakt in de EC, en druppelt in plaats van 3 nu 2,7 mS mee.

Spintplekjes
Bij de plagen neemt hij hier en daar een hoekje spint waar. De volvelds uitgezette spintroofmijten weet de spint nog onder controle te houden. “Maar we houden het goed in de gaten. Zeker als het straks mooier weer wordt, en we meer gaan luchten.”

OCAP problemen
Hoewel de teelt voorop staat, houdt momenteel vooral de OCAP-problematiek de teler bezig. “Dat groot onderhoud en al die storingen zijn een groot probleem. We liggen er nu al weer 3 weken uit, en het kan nog 14 dagen gaan duren. Je kunt er niet op vertrouwen. Als ik het contract kon opzeggen, zou ik dat doen. Maar het is geen energiebedrijf. daar kun je elk jaar verlengen of opzeggen. Hier zit je voor vijf jaar aan vast.
En bij de bepaling voor de afname in de vernieuwde contracten gaan ze uit van het verbruik in 2010. Maar dat is niet reëel: dat was ook een jaar met storingen, waarin we niet zo veel konden afnemen als we wilden.
Als ze niet kunnen leveren wat ze hebben afgesproken, gaat de kraan gewoon dicht. Of je moet extra willen betalen voor zuivere vloeibare CO2. Wij betalen het gelag voor wat zij niet nakomen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin