Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Alles wat er hangt is al hardgroen.’

De laatste vruchten hangen aan het gewas bij Leon van der Stel van Kwekerij de Westhoek in Maasland. “Doordat we best mooi weer hebben gehad, komen de vruchten er redelijk snel af. Maar of we het helemaal gaan halen om alles op tijd te oogsten, dat weet ik nog niet. Het ziet er wel positief uit. Alles wat er hangt is al hardgroen.”
Met de kwaliteit en grofheid gaat het goed, mede door het mooie weer.

Toppen
Al vrij snel na de laatste zetting zijn er een hoop toppen uit het gewas gehaald, om verdere zetting te beperken. In de derde week van oktober vindt nog een herhaling plaats, om ook de laatste toppen er nog uit te halen. “Dan voor de kwaliteit. Zodat je geen beschadiging op de vruchten krijgt, van bloemetjes die er op gaan liggen rotten.”

WKK-warmte
De temperatuur overdag staat begin week 43 op 21 graden Celsius ingesteld, en op 19 graden in de nacht. Maar zodra de buitentemperaturen weer wat aantrekken, gaat de nachttemperatuur naar 20 of 20,5 graden Celsius. “We willen toch een beetje doorgaan voor de laatste vruchten. We duwen het maximale aan warmte erin die ik met de wkk kan stoken.”
Het schermdoek gaat bij mooi weer om 10.00 uur open. “Maar op een regendag blijft het scherm soms ook de hele dag dicht liggen.”

Voldoende water blijven geven
De watergift is al aardig gereduceerd. Rusttijden worden langer en start- en stoptijden komen dichter bij elkaar te liggen. “Op een donkere dag staat hij soms gewoon helemaal uit. Het is mooi als de mat al wat droger gaat worden, maar op een mooie dag moet je toch uitkijken dat je niet te weinig geeft.”

Bij de plagen is wel een beetje rode luis waar te nemen, maar deze wordt goed geparasiteerd. “We hoeven daar niets tegen te doen.” Rupsen komen niet meer terug en schimmels leveren ook geen problemen op.

Weer schoon beginnen
De teeltwisseling wordt weer net zo aangepakt als andere jaren. “Het moet weer brandschoon zijn. Het laatste blaadje moet de kas uit, tot je visueel niets meer ziet van deze teelt. Alles wordt in de formaline gezet, en de kas laten we schoon spuiten. We moeten straks zo schoon mogelijk beginnen.”
De nieuwe planten zijn 15 oktober gezaaid, met wat proeven om zelf te zien wat nieuwe rassen doen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin