Doorgaan naar artikel

Paprika

‘De bassins lopen over’

“Gaat het om de teelt, dan zijn we het over het algemeen wel met elkaar eens. Maar de teelt staat niet los van de prijs. En gaat het om de afzet, dan lopen we hopeloos versnipperd langs elkaar heen.” Paprikateler Edwin van der Ploeg vindt dat de prijsvorming een wezenlijk onderdeel is van de teelt. Wat hem betreft heeft een verdeelde afzet net zo veel invloed op de klimaatinstellingen als wisselvallig weer.

Stayer in Inzell
De paprikateler uit Berkel en Rodenrijs heeft op zeven hectare gele paprika gezet. Een deel met het ras Stayer en een deel met Inzell. “Inzell heeft 18 oktober als zaaidatum, Stayer is 1 november gezaaid. Op dit moment is de productie van Stayer gelijk aan die van Inzell. Ik heb een paar rijtjes Stayer tussen Inzell staan, en die rijtjes lopen zelfs ver voor op Inzell. Ik plant volgend jaar waarschijnlijk geen Inzell meer, omdat de productie tegenvalt.” In kwaliteit en grofheid zijn beide rassen aan elkaar gewaagd.

Spuitkrijt voldeed goed
De beslissing om eerder in de teelt geen Reduheat op het dek te doen, maar normale spuitkrijt is achteraf een goede beslissing gebleken. “’s Morgen heel vroeg hebben we krijt op het dek gespoten in de kassen met Stayer. Daarmee hielden we de temperatuur drie graden lager dan in de andere delen van het bedrijf. Twee dagen later heeft de regen er alles afgespoeld. In de periode die volgde was er alleen maar donker weer en kon het gewas het licht goed gebruiken.”
Van der Ploeg houdt een niet te hoge nachttemperatuur aan van 21 graden. In de voornacht is de temperatuur op 17 graden ingesteld en in de nanacht op 19 graden. Wat betreft ziekten en plagen is het rustig. Er is hier en daar wat gecorrigeerd om boterbloemluis in de hand te houden.
“Eind mei heb ik verteld hoe we het watertekort oplosten met een mengelmoesje van bassinwater, osmosewater en leidingwater, vanwege het tekort op dat moment. Daar is nu natuurlijk geen sprake meer van. Onze drie bassins lopen over en we kunnen alle gietwater uit de bassins halen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Erik Honkoop

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin