Doorgaan naar artikel

Paprika

‘Verwachte grote zetting bleef uit’

Het gewas bij Marcel van Kester van Red Energy in Poeldijk staat er nog steeds goed op. Wel had het wat last van rupsen. “Maar we zijn er op tijd bij geweest met de bestrijding. Er zaten wel wat gaatjes in het blad, maar we hebben geen vruchtschade kunnen vinden.”
Bij de behandeling van de plaag is ook gelijk wat tegen spint meegenomen. “Als je daar te laat mee bent, dan wordt het rode spint, met het gevaar dat ze gaan wegkruipen in de kasconstructie.”
Boterbloemluis is een keer behandeld met Admire. “Dat werkte wel, maar het duurde eigenlijk te lang voor ze dood gingen. Het werkte te traag.”
Aan schimmelziektes zijn er alleen wat planten met Fusarium, op de mik of net boven de pot, te vinden. Het aantal aangetaste planten valt mee, en blijft echter onder de procent.

Laatste zetting
In week 28 was de laatste goede zetting. Daarna kabbelde het steeds rustig verder , met tegen de 4 vruchten per vierkante meter. “Grote zettingen, van bijvoorbeeld 8 stuks, had je niet. Daardoor hadden we het gevoel dat we een goed laatste zetsel zouden kunnen scoren. Dat viel helaas tegen door het donkere weer. Je bleef hopen dat het er nog aan kwam. Nu (week 39) is het mooi weer, maar ik verwacht dat het nu te laat is. Het lampje gaat denk ik rustig uit.
Ik moet het dus niet van het aantal stuks hebben, maar echt van de grofheid. Die zal het moeten compenseren. Vanwege het prijsverschil kun je ook beter een 80-er dan een 70-er hebben.”
Met de kwaliteit en grofheid gaat het tot nu toe goed. Hij snijdt nog steeds 80 procent 80-ers en 17 procent 70-ers. “Dat is grof genoeg. Daar ben ik tevreden mee. Gek genoeg is er momenteel weinig verschil in grofheid tussen de Spider en Veyron.”

Kort toppen
Vanaf begin augustus is hij al op één aan het toppen. “Je hoopt dat de energie dan in de vruchten kan gaan zitten, en dat het gewas kan zetten. Op groei hoefde je niet zo te sturen. Dat ging bijna vanzelf, zonder extreem heet en schraal zomerweer.”
Verder heeft hij geprobeerd om maximaal op luchten te werken, om het gewas zo generatief mogelijk te maken om het laatste zetsel er aan te krijgen. Dat viel dus tegen.

Drain
Overdag stookt hij 21 graden Celsius tot ongeveer 19.00 uur. Daarna zakt de temperatuur terug naar 18,5 graden, om vanaf 00.30 uur weer op te stoken zodat bij zonop 20,5 tot 21 graden Celsius is bereikt.
De watergift is drastisch teruggebracht met de korter wordende dagen, al blijft het met een mooie dag opletten dat hij direct weer meer geeft om de EC niet te ver op te laten lopen. Zeker als de weersomstandigheden niet echt meewerken, is hij heel voorzichtig met druppelen. “Toch wil ik wel elke dag wat drain, om te proberen daarin een lijn vast te houden. Dus geen echte drain-pieken van verschillen tussen natte en zonnige dagen. Met een omslag naar slechte dagen moet je dan wel zorgen dat je ineens terug gaat in de watergift, anders heb je te veel drain.”

Bundeling afzet
Wat afzet betreft, hoopt hij van ganser harte dat het initiatief van een paprika bundelings groep wat gaat worden. “Het is belangrijk dat iedereen er mee bezig blijft, en dat we stoppen om ons tegen elkaar uit te laten spelen. Laten we hopen dat er een oplossing uit komt. Aan de kostenkant zijn we al ongeveerd uitgepionierd. Alles staat daar al zo strak.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin