‘Papieren’ termijnhandel peren stopt vooralsnog

29-08 | |
Dit afzetjaar geen termijnhandel peren via FTC. - Foto: Peter Roek.
Dit afzetjaar geen termijnhandel peren via FTC. - Foto: Peter Roek.

Fruit Trading Company (FTC) schort de termijnhandel in peren voorlopig op. Het systeem bood drie seizoenen lang een zekere mate van prijsgarantie.

Dirk Coucke, directeur van Fruit Trading Company bevestigt dat dit seizoen geen noteringen worden geplaatst. Termijnhandel biedt voor telers op dit moment te weinig perspectief, door het speculatief gedrag van de kopers.

“We moeten deze keuze maken. Je voelt goed genoeg aan dat handelaren een stuk slimmer zijn omdat zij met retail en exporteurs praten en meer tools in handen hebben. Ze spelen opportunistisch in op de contracten. Dat is niet de bedoeling. Het doel was het prijsrisico door de keten heen te trekken, dat de consument de prijs betaalt waarvoor telers bereid zijn te telen. Retail heeft nog niet aangehaakt met vaste prijs behoefte bij FTC. We wachten nu even tot de markt er wel rijp voor is.”

Papieren peer

FTC kende een termijnhandelsysteem zonder fysieke handel. Er werd gehandeld in papieren transactie, oftewel de papieren peer. Voor de verschillende kwartalen werden termijnnoteringen afgegeven die dienst deden als garantieprijs.

Coucke: “Het eerste jaar moesten telers bijleggen. In het tweede jaar hebben we de telers kunnen bijbetalen. Afgelopen seizoen waren er slechts drie kopers. Dat is te weinig als je handel wilt opzetten. De kopers deden ook mee uit opportunisme en niet om hun eigen prijsrisico af te dekken. Op termijn dreig je dan de verliezende partij te zijn.”

Leden betalen minder contributie

De coöperatie FTC blijft actief met prijsinformatie. De organisatie blijft de marktgegevens bundelen en presenteren. Een van de doelstellingen was immers prijstransparantie en het slimmer maken van de leden. De circa 60 leden perentelers betalen daarvoor dit seizoen minder contributie. Het voorlopig stilleggen van de termijnhandel heeft geen gevolgen voor werkgelegenheid bij FTC.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer