Doorgaan naar artikel

Pantserwagens om groothandelcentrum Rungis open te houden

De Franse politie probeert met zwaar materieel te voorkomen dat boze boeren de groothandelsmarkt Rungis bij Parijs blokkeren.

De Franse politie heeft met pantserwagens zelf ook een blokkade opgericht op de autosnelweg A6, ook bekend als de Autoroute du soleil, circa 13 kilometer ten zuiden van Parijs. Zo moet worden voorkomen dat een konvooi van protesterende boeren de hoofdstad verder nadert. Binnenlandminister Gérald Darmanin heeft herhaald dat hij geen blokkades van demonstrerende boeren wil opbreken, maar hij blijft erbij dat de boeren op afstand van Parijs moeten blijven.

Levensader Parijs

Hij wil voorkomen dat de op een na grootste voedselmarkt ter wereld en levensader voor Parijs, de groothandelsmarkt van Rungis, door boeren wordt geblokkeerd. Ook wil hij niet dat de boeren Parijse luchthavens blokkeren. De luchthaven Orly is vlak bij Rungis en de plek waar een konvooi van boze boeren met circa tweehonderd tractors is aangekomen, bij Chilly-Mazarin. Ze zijn van een kleine boerenbond. De grootste bond, de Nationale Federatie van Bonden van Landbouwondernemers FNSEA, distantieert zich van de actie.

Franse media melden dat er ongeveer honderd blokkades van betogende boeren zijn met naar schatting 10.000 deelnemers. De boerenprotesten die afgelopen week al zijn begonnen zijn een gevolg van dalende inkomsten in de sector. De boeren wijten dat aan stijgende energie- en kunstmestprijzen, hogere belastingen, bureaucratie en steeds meer Europese milieuregels. Ze ageren ook tegen volgens hen oneerlijke concurrentie uit het buitenland, onder meer uit Oekraïne.

Toezeggingen

De regering van president Macron probeert de boeren gerust te stellen. De president en ministers doen sinds eind vorige week allerlei toezeggingen. Landbouwminister Marc Fesneau beloofde woensdag nog 80 miljoen euro extra aan hulp voor noodlijdende wijnbouwers. Macron gaat donderdag in Brussel spreken met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over de landbouw en veeteelt. Hij heeft al gezegd dat Frankrijk niet akkoord gaat met het vrijhandelsverdrag met vier Zuid-Amerikaanse landen.

Een ander pijnpunt is de import uit Oekraïne van met name graan en kip. Macron wil maatregelen van Brussel. De Europese Commissie denkt nu aan maximale hoeveelheden voor de export van bepaalde producten naar de EU. In 2014 kreeg Oekraïne een vrijhandelsverdrag met de EU en het land voerde 40.000 ton kip uit naar Frankrijk. De Oekraïense boeren hebben vaak niet te maken met voorschriften waar Franse boeren aan moeten voldoen. Hun kip is daarom de helft goedkoper dan de Franse. In 2023 voerde Oekraïne al 230.000 ton kip uit naar Frankrijk.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin