Doorgaan naar artikel

Paniekaankopen groente na sneeuwproblemen in Spanje

Na extreme verstoringen van oogst en transport door Spaans winterweer startte de Nederlandse handelsweek met soms extreme prijzen.

Veel vrachtwagens zijn maandag 11 januari niet aangekomen in Nederland. Legio vrachtwagens strandden zaterdag in Midden-Spanje in de sneeuw en konden later in het weekend de reis naar Noord-Europa hervatten. Bij met name vollegrondsgroente ligt de oogst in verschillende gebieden al sinds woensdag grotendeels stil. Voorraden raken nu ook op. Die aanvoerproblemen leidden maandag in Nederland tot flink hogere prijzen, blijkt uit een rondgang, waarvan ook Nederlandse glasgroentetelers profiteren.

Met name Spaanse bloemkool, broccoli en ijsbergsla stegen in de daghandel. Een verdrievoudiging van de prijs, melden inkopers los van elkaar voor broccoli en ijsbergsla. IJsbergsla kostte maandag per doos € 16. Begin vorige week (week 1) was dat nog € 6. Op Franse groothandelsmarkten worden prijzen genoteerd voor ijsbergsla van € 1,20 per bol, een verdubbeling in een week.


Lees verder onder de grafiek.

Winterweer trekt weg

De prijzen in Nederland lijken veroorzaakt te zijn door paniekaankopen en zullen niet de standaard worden voor de rest van de week. De marktverstoring lijkt op zijn eind. Het winterweer in Spanje is in de meeste gebieden ten einde, waardoor in ieder geval transport weer op gang komt en mogelijk ook de oogstwerkzaamheden.

Door corona velden per foto bekeken

Inkopers van handelsbedrijven en snijderijen moesten de teeltproblemen van een afstand beoordelen. “Normaal neem je het vliegtuig en ga je kijken, maar nu doen we het met foto’s via whatsapp of inspecties via facetime”, zegt een inkoper. Met vaste leveranciers is er vertrouwen dat problemen ook eerlijk worden voorgespiegeld. “Met name in Andalusië zijn grote problemen. Broccoli en ijsbergsla zaten onder de sneeuw vanaf eind vorige week. We zitten te wachten tot het warme druppels gaat regenen en het daarna opdroogt. Product is vaak al verzwakt door de kou. In een product als broccoli dreigt dan schermrot. In de plastic kassen van Murcia is het vocht wel een probleem”, stelt een inkoper van een grote Nederlandse handelsorganisatie.

Na-ijleffect

Een andere vertegenwoordiger van een Nederlands handelsbedrijf woont zelf in Granada. In de teelt in die kuststreek zijn weinig problemen. In Andalusië is de nachttemperatuur wel flink onder nul geweest. Hij verwacht dat dit effect heeft op de zetting bij tomatenplanten. “Over twee, drie weken leidt dit onherroepelijk tot gaten in de aanvoer”, zegt de vertegenwoordiger. Bij de andere glasgroenteproducten verwacht hij minder problemen.

Veel verkeersproblemen in Spanje door winterweer. - Foto: EPA/ANP

Veel verkeersproblemen in Spanje door winterweer. – Foto: EPA/ANP

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin