Doorgaan naar artikel

Pachters en verpachters blij met evaluatie

Image

Pachters en verpachters zijn positief dat er een evaluatie komt van het huidige pachtprijzensysteem. Het ministerie van Economische Zaken maakte vrijdag bekend dat Willem Bruil, directeur van het Instituut Agrarisch Recht, het pachtstelsel gaat evalueren.

“Het zal iedereen duidelijk zijn dat aan het ge-jojo met pachtprijzen een einde moet komen”, zegt voorzitter Piet van der Eijk van de bond van landpachters, BLHB. Bij het huidige pachtprijzensysteem, waarbij de pachtprijzen zijn gebaseerd op de bedrijfsinkomens, schommelen de pachtprijzen sterk. Dit jaar dalen de prijzen in akkerbouwgebieden tot 30 procent. “Dat verheugt ons, maar we hangen de vlag nog niet uit. De prijzen voor akkerbouwers zijn in vijf jaar tijd verdubbeld, en nu zie je dat de daling is ingezet. De prijsschommelingen geven duidelijk aan dat de pachtprijs wordt gebaseerd op de verkeerde parameters”, zegt Van der Eijk.

“Het heeft lang geduurd, maar ik ben opgelucht dat het er nu echt van gaat komen. Ik hoop dat die evaluatie ruim voor het einde van dit jaar wordt afgerond”, zegt Arnold Michielsen, portefeuillehouder pacht van LTO Nederland. Hij is niet tevreden over de pachtprijsbepaling van bedrijfsgebouwen. “Daar is niets aan veranderd, ondanks de vele bezwaren. Het draait er nu nog om wat een verpachter nodig heeft en wat een pachter kan betalen”, zegt Michielsen, die hoopt dat dit ook in de evaluatie ter sprake komt. De nieuwe pachtnormen die zijn vastgesteld zijn volgens LTO zoals verwacht.

De Federatie van Particulier Grondbezit wil inhoudelijk nog niet reageren op de pachtprijzen. Over de evaluatie onder leiding van Bruil is directeur Ronnie van Woudenberg van FPG positief. “Bruil heeft veel kennis en bagage voor deze taak.”

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin