Doorgaan naar artikel

Pacht tuinders plots inzet rechtszaak

Tuinders die hun teeltgrond verkochten aan de gemeente voor een bedrijventerrein pachtten dat terug. Wat gebeurt er met die pacht?

De Rechtbank ’s Hertogenbosch oordeelt in een zaak waarbij tuinders in 2011 circa 21,6 hectare tuingrond verkochten aan de gemeente voor € 21,9 miljoen.

Pacht ter discussie

De telers konden de grond pachten zolang de ontwikkelaar de gronden nog niet kon kopen en ontwikkelen tot bedrijfsterrein. Toen die ontwikkeling stokte, kwam de pacht ter discussie te staan. De gemeente verdiende aan de gronden, stelde de ontwikkelaar, dus hoefde hij niet de boeterente te voldoen. Die boeterente is opgelegd om te voorkomen dat de ontwikkelaar de gronden niet zou afnemen. De gemeente kwam die boeterente overeen om risico’s op de grondtransactie te ontlopen.

Boeterente van bijna € 1,9 miljoen

De rechtbank oordeelt nu dat de gemeente de pachtinkomsten mag houden. De ontwikkelaar stelde dat het gezamenlijke doel van de afspraak met de gemeente was om geen verliezen te lijden op de grondtransactie. Hij vond dat in dat geval dan ook de pachtinkomsten gedeeld moesten worden. De rechter vindt echter van niet en oordeelt dat het belang van de gemeente groter is. Inwoners moeten namelijk zo min mogelijk risico lopen op de grondexploitatie.

De ontwikkelaar moet daardoor als boeterente bijna € 1,9 miljoen betalen aan de gemeente, zonder aftrek van de pacht. Dat is berekend voor de jaren 2015 tot en met 2018 dat de grondontwikkeling niet heeft plaatsgevonden. Daartegenover staat dat de ontwikkelaar de gronden mogelijk alsnog relatief voordelig kan afnemen van de gemeente Nuenen omdat de afgesproken geïndexeerde koopprijs jaarlijks 1,5 procent stijgt. Dat is waarschijnlijk lager dan de werkelijke waardestijging van grond.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin