Doorgaan naar artikel

‘Oxfam Novib roept om hulp bij insectenplaag’

Oxfam Novib roept hulp in om voedselcrisis door sprinkhanenplaag te voorkomen. Hier discussiëren we over stikstof en mest.

Ik spring in mijn auto en stop voor aan de weg bij de brievenbus. Sinds de verhuizing met ons bedrijf is deze aanzienlijk leger. De buit is twee brieven en een reclamefolder terwijl ik een sticker heb met nee/nee. Ik rijd weer door naar het bedrijf. Ik controleer de post en stop deze weg in het juiste postvak per persoon.

Alleen een brief persoonlijk aan mij gericht open ik direct. Oxfam Novib is de afzender en met een grote kop schreeuwt de organisatie: ‘Voorkom een voedselcrisis door de sprinkhanenplaag, red levens’.

Discussies bij Foodlog over stikstof en kringloop

Meteen moet ik terugdenken aan de bijeenkomst waar ik vorige week was, namelijk bij Foodlog ‘Landbouw zonder chemie’ in Berkel en Rodenrijs. Daar zaten producenten, onderwijs, kritische consumenten en gewasbeschermingsfabrikanten bij elkaar. In een uiterst luxe setting met een heerlijk lunch hadden we daar discussies over medicijnenkasten, de stikstofcrisis, preventie en kringloop.

Mij schiet ook het beeld te binnen van enkele weken terug op tv. In landen als Ethiopië, Somalië, Zuid-Soedan en Oeganda voltrekt zich een ramp met kinderen die zwaar ondervoed zijn. Tijdens een shot zie ik een verpleegster een fles melk klaarmaken voor zo’n kindje waarbij ze een schep Nutrilon in water doet. Gretig begint het kind te drinken. Waarschijnlijk gaan de brief van Oxfam Novib en dat spotje over hetzelfde.

Hoe anders zou de discussie bij Foodlog gelopen zijn als de ouders uit die derde landen erbij gezeten hadden

Hoe anders zou de discussie bij Foodlog gelopen zijn als de ouders uit die derde landen erbij gezeten hadden. Deze mensen zouden met tranen in hun ogen gekeken hebben naar hoe wij hier onze boeren de strot dichtknijpen, de boeren die voor hen Nutrilon produceren waarvan levens afhankelijk zijn. Een discussie over kostbare stikstof en mest waar Somalië en consorten een moord voor zouden plegen.

Kostbare toxische stoffen verbieden terwijl deze sprinkhanenplagen kunnen voorkomen. Ik denk dat de Nederlandse discussie zou verstommen.

Bekijk meer

Share this

Jolanda Nooijen
Jolanda Nooijen

vollegrondsondernemer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin