Doorgaan naar artikel

‘Overvolle dozen ijsbergsla’

Oogst van ijsbergsla. premium

Oogst van ijsbergsla.

De afgelopen weken heb ik tijdens de bezoeken veel glasproducten gezien. Momenteel is er ruim aanbod van tomaten, variërend van trostomaten en losse tomaten tot cherrytomaten van allerlei soorten.

Over de kwaliteit kunnen we in het algemeen kort zijn: die is uitstekend. In een ver verleden gaf een warme zomerperiode nogal eens kwaliteitsproblemen. Tegenwoordig zijn de meeste telers met hun moderne kassen en middelen prima in staat ook in zo’n periode een hoogwaardig product te leveren.

Meer brandplekken in paprika

De paprika is over het algemeen ook goed van kwaliteit. Wat je echter wel ziet is dat er veel meer brandplekken voorkomen in het product. Niet zo verwonderlijk na een uitermate zonnige en warme junimaand. Ik moet zeggen dat ik dit probleem vooral op telersniveau heb gezien. Daar werden de paprika’s met brandplekjes door het personeel keurig uit gesorteerd, maar men had er wel wat meer werk aan dan voor die tijd.

Aubergine: prima en probleemloos

Het verhaal dat we vertellen over aubergines is steeds hetzelfde, een prima product dat probleemloos is. De komkommers zijn over het algemeen goed van kwaliteit en geven in het handelskanaal weinig problemen.

Kwaliteitsproblemen bij ijsbergsla

Waar we wel wat meer kwaliteitsproblemen zien is bij de ijsbergsla. Na een droog en warm voorseizoen zijn we overgeschakeld naar meer regen in combinatie met relatief hoge temperaturen. Deze combinatie zorgt ervoor dat we tegen problemen aanlopen, zoals bolrot en een mindere vaste vorm van de ijsbergsla. Het is dan erg jammer dat sommige bedrijven op de standaard van tien stuks blijven hangen. Deze passen er eigenlijk niet in en geven al snel beschadigingen, wat uiteindelijk kwaliteitsproblemen zoals roodverkleuring en smet geeft in het verdere handelskanaal.

Bekijk meer

Delen

Image
Frits van der Meulen

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin