Doorgaan naar artikel

‘Overstap naar hogedraad is goede keus geweest’

Image premium

Op 10 oktober is de kop eruit gehaald in de hogedraadteelt bij Hortus in Futuro in Maasbree. In de belichte afdeling gebeurde dat 18 oktober. Elke week is het voor Paul van Lipzig weer een rekensommetje maken of dat wat er te verdienen valt nog steeds opweegt tegen de energie-en arbeidskosten.

“We snijden nog 2 tot 3 komkommers per week. In de onbelichte teelt hangen er gemiddeld nog 2 tot 3 komkommers per vierkante meter, in de belichte kas 4 tot 5 vruchten.” Na steeds om en om gedund te hebben, zijn voor de eindsprint  bovenin  setjes van 2 aangehouden. Als hij door blijft snijden tot alle vruchten eraf zijn, dan stopt hij rond 19 november en in de belichte kas rond 25 november.

Tijdens de komende teeltwisseling wordt alles weer heel grondig  gereinigd. Op 21 en 22 januari wordt er weer geplant. Bij de belichte teelt zal dat tussenkerst en oud en nieuw zijn, om half januari weer in productie te komen.

 

Interen matten

In de nacht wordt een temperatuur van 15 graden Celsius aangehouden, overdag is dat 17 graden. Het schermdoek blijft daarbij dicht, tenzij de instraling boven de 250 Watt uit komt. Halverwege week 45 is daar echter helaas weinig kans op. “De lamp is nu bijna uit. Met een gemiddelde van 350 Joules per dag kan de plant zichzelf net onderhouden.”

In de onbelichte teelt probeert hij de meerjarige matten alvast wat in te laten teren, met om de twee dagen een beurtje. De eenjarige matten in de belichte afdeling krijgen nog rond een halve liter per vierkante meter per dag, afhankelijk van het licht.

 

Goede kwaliteit

De onbelichte teelt staat er al vanaf eind april in. “Die teelt gaat dus al een half jaar mee. Toch is de kwaliteit nog goed. Het gewas in de belichte teelt is jonger. Daar oogsten we nog superkwaliteit. Je ziet ook het kleurverschil, doordat we in de ochtend bijbelichten. De energie hebben we toch nodig in de kas.” De lampen gaan om 4.00 uur aan. Bij 100 Watt instraling, en anders uiterlijk 10.00 uur, gaan ze weer uit.

 

Hogedraad

Van Lipzig is blij dat hij in alle kassen de volledige overstap naar de hogedraadteelt heeft gemaakt, ondanks dat er organisatorisch en teelttechnisch het nodige verandert en bijgeleerd moet worden. Het eerste leerjaar ging alles bepaald niet vanzelf. Het gewas kreeg na de hete periode veel last van meeldauw, mede doordat spuitapparatuur niet optimaal inzetbaar bleek. “Het leek wel of we een witte kerst hadden in augustus/september. We zijn vanaf half augustus tot half oktober in gevecht geweest om de meeldauw weer onder controle te krijgen.” Daarnaast nam de virusaantasting aanzienlijk toe.

Door die combinatie van heet weer, meeldauw en virus ging er veel van de kracht van het gewas verloren. “Dat is nooit meer terug gekomen. We hebben daardoor denk ik toch wel 10 tot 25 komkommers per vierkante meter gemist. Dat moet volgend jaar beter. Je wilt elk jaar weer stappen vooruit maken.”

Bekijk meer

Delen

Image
Paul van Lipzig

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin