Doorgaan naar artikel

‘Overname Marqt is niet einde leveranciers’

Foto: ANP

Foto: ANP

Een overname van supermarktketen Marqt door Ekoplaza is het beste voor de leveranciers. Zij kunnen mee.

Vorige week werd bekend dat een deel van de aandeelhouders van Marqt een akkoord wil met Udea, het moederbedrijf van de biologische winkelketen Ekoplaza. De rechter doet deze week uitspraak in de overnamezaak die zowel gangbare als biologische leveranciers van Marqt raakt. Volgens financieel directeur van Marqt Tjibbe Bouma is zo’n overname door Ekoplaza het beste voor de leveranciers van Marqt, dat ook gangbare producten afneemt van Mijn Boer, het onderdeel van Smeding. “Marqt blijft in de huidige vorm voortbestaan. Alle leveranciers kunnen aan Marqt blijven leveren. Onze producten worden ook niet ineens 100% biologisch zoals die van Ekoplaza wel zijn”, stelt Bouma in de krant NRC dit weekend.

‘Niet einde leveranciers’

Bouma ontkent daarmee dat leveranciers van Marqt hun deuren wel kunnen sluiten bij zo’n overname, zoals de oprichters stelden in een zitting van de rechtszaak vorige week. Zij willen met een nieuwe financier zelfstandig door met Marqt. Als de overname gepaard gaat met sluiting van 6 van de 16 winkels, loopt het inkoopkanaal van Marqt wel snel terug voor de telers van Mijn Boer. Ook is niet duidelijk uit het antwoord op te maken of Ekoplaza wel naar 100% biologische leveranciers toe wil groeien en hoe lang Marqt blijft bestaan. Daarover zijn afspraken gemaakt.

De winkelketen startte in 2008 met duurzame regionale leveranciers, maar sinds 2012 zit Marqt in bijzonder beheer bij de Rabobank.

Beheer
WP Admin