Doorgaan naar artikel

Overname Emté door Jumbo raakt inkoopmarkt

Foto: Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

Supermarktketen Emté wordt overgenomen door Jumbo en Coop.

De twee partijen betalen daarvoor in totaal € 410 miljoen aan de huidige eigenaar, groothandelsbedrijf Sligro.

Het betekent dat op de inkoopmarkt ook krachten verschuiven. In eerste instantie lijkt The Greenery te profiteren door belevering van meer omgebouwde Jumbo-winkels.

Jumbo lijkt door de overname over de grens van 20% marktaandeel te kruipen, terwijl marktleider Albert Heijn een marktaandeel van 35% heeft op de retailmarkt.

Voor inkooporganisatie Superunie, met bijna 30% marktaandeel de tweede inkooppartij in Nederland, betekent de overname een achteruitgang in marktaandeel. Emté had een marktaandeel van 2,5% in Nederland. Coop, ook aangesloten bij Superunie, neemt een deel van de omzet over.

Leverancierswisseling

Er is nog een andere leverancierswisseling op komst. Het groothandelsbedrijf Sligro houdt aan de deal daarnaast een meerjarig contract over, waardoor het de belangrijkste toeleverancier wordt van Jumbo’s restaurantdochter La Place. Daarmee verstevigt Sligro volgens topman Koen Slippens zijn positie als toeleverancier van de horeca in Nederland. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

De verkoop betreft 130 supermarkten, de distributiecentra van Emté in Kapelle en Putten, een vleesverwerkingsfabriek in Enschede en het hoofdkantoor in Veghel. Emté was vorig jaar goed voor een omzet van € 828 miljoen.

2700 voltijdsbanen

Bij de overname zijn circa 6.200 medewerkers betrokken, die samen goed zijn voor 2.700 voltijdsbanen. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar. De partijen verwachten de deal in de loop van dit jaar af te ronden.

Sligro zocht al langer naar alternatieven voor zijn kwakkelende supermarktbedrijf, dat de afgelopen jaren bij gebrek aan schaalgrootte gestaag marktaandeel verloor. Jumbo en Coop werden steeds genoemd als de voornaamste gegadigden. Vorig jaar wees het bedrijf een bod op Emté evenwel nog van de hand.

Beheer
WP Admin