Doorgaan naar artikel

‘Overkappen teelt beschermt tegen hitte’

Ik was vanmorgen om 5 uur op en het was 25 graden. Onlangs was het de heetste dag ooit gemeten.

Ik vermoed dat het bij ons in de kas wel 45 graden is geweest. De kas ligt gelukkig leeg. De aardbeienplantjes gaan er over 2 weken pas in, dus ik had de mogelijkheid om het met het hete weer een beetje rustig aan te doen. Maar collega-fruittelers in heel Nederland hebben alles op alles moeten zetten om het zachtfruit er goed af te kunnen krijgen. Daarbij hadden ze zorgen over de kwaliteit. Je zult nu maar rode bessen voor de bewaring hebben willen plukken. Bovendien moet in het hardfruit ook heel wat fruit zijn verbrand in de zon.

Tunnel, kap of hagelnet geeft schaduw

Het maakt wel duidelijk dat de trend om steeds meer teelten te overkappen geen overbodige luxe is. Een tunnel, een kap of een hagelnet kan net dat beetje schaduw geven aan aardbeien, frambozen, kersen of bramen en de temperatuur binnen de perken te houden.

Weersextremen kunnen seizoen kasaardbeien in de war gooien

Teeltbeschermende maatregelen, bezwaarmakende buren

Overkapping is goed voor de planten, vruchten en voor het personeel. Al zal het personeel het heet zat hebben gehad, of het nu 40 of 35 graden was. Een extra argument voor gemeentes om niet te hard aan de rem te gaan hangen als ondernemers vergunningen aanvragen voor teeltbeschermende maatregelen. Buren die bezwaar maken tegen dergelijke vergunningen zodat telers niet kunnen bouwen of stellingen en tunnels zelfs moeten afbreken, dat wens je toch geen enkele collega toe.

Weinig aardbeien, prijzen schieten omhoog

Op de versmarkt zullen in de komende weken de gevolgen van de hitte in de aardbeien ook niet uitblijven. In de tweede week van augustus zal er weinig product zijn en zullen de prijzen omhoogschieten. Dat lijkt mooi, maar meer van die weersextremen in augustus en september kunnen het seizoen van de kasaardbeien in de war gooien. Het kan betekenen dat de supermarkten op een gegeven moment het aardbeienseizoen maar als beëindigd beschouwen, terwijl begin oktober weer volop Hollandse aardbeien uit de kas komen. Als de aardbeien eenmaal uit de schappen zijn, is het lastig om ze er weer in te krijgen. Een uitdaging voor onze afzetcoöperaties.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin