Doorgaan naar artikel

Overheid zoekt telers voor twee teelten cannabis

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) is op zoek naar cannabistelers voor twee verschillende teelten (percelen).

Dat blijkt uit de aanbesteding die deze week is gepubliceerd door het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC). Het doel van deze aanbesteding is ‘het sluiten van een raamovereenkomst met een leverancier/dienstverlener per perceel op het gebied van de levering van medicinale cannabis van farmaceutische en constante kwaliteit’. Een perceel heeft betrekking op de huidige variëteiten en perceel 2 is gericht op nieuwe variëteiten.

De oogsten medicinale cannabis kunnen alleen door het BMC worden opgekocht. Het BMC draagt ook zorg voor de laboratoriumresultaten, het doorstralen (gammastralen), het verpakken, etiketteren en de distributie van het product.

Initiatief Westland

Bekend is dat in Westland drie bekende tuinbouwondernemers (Kees Valstar, John Harting en Bram van Marrewijk) een kleinschalige kwekerij voor cannabis willen opzetten voor medicinaal gebruik. In een position paper ‘Cannabis: Het volgende succesverhaal voor de nationale hightech tuinbouw’ vragen de ondernemers aan overheden om zich te verdiepen in de mogelijkheden voor deze gereguleerde teelt.

Canada veel verder

Nederland profiteert nu via kassenbouwers van de groei van de teelt in Noord-Amerika, maar staat teelt in Nederland zeer beperkt toe. Afgelopen maand werd bekend dat de Canadese wietkweker Aurora Cannabis zijn kleinere rivaal CanniMed Therapeutics overneemt, waardoor de grootste cannabisproducent ter wereld gemeten naar beurswaarde ontstaat. Met de overname is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard Canadese dollar, bijna € 720 miljoen. In Canada werd medicinaal gebruik al in 2001 gelegaliseerd, waardoor er veel wietproducenten in het land zijn.

Proef Nederlandse teelt steden

In Nederland gaat ook een proef lopen met cannabisteelt en gebruik voor recreatief gebruik. Een speciale commissie gaat zich vanaf 1 maart bezighouden met een gepland experiment met cannabisteelt. De commissie gaat adviseren hoe de proef met gedoogde wietteelt moet verlopen. De commissie kijkt ook welke gemeenten mogen deelnemen aan de proef.

Het is de bedoeling dat in meerdere gemeenten wordt geëxperimenteerd met het telen van wiet voor recreatief gebruik. Dat is in het regeerakkoord afgesproken. De proef moet onder meer duidelijk maken of de criminaliteit afneemt door legale teelt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin