Doorgaan naar artikel

Overheid steunt moderne teelt ‘op water’ en ‘in gebouwen’

Voor investeringen in de teelt van groenten en fruit op water of in gebouwen is dit jaar voor het eerst MIA- en Vamil-steun aan te vragen (investeringsaftrek en willekeurige afschrijvingsregeling).

Het is voor het eerst dat deze nieuwe teeltwijzen zijn toegelaten tot de fiscale stimuleringsmaatregel. Volgens uitvoerder RVO van de regeling gaat het bij teelt in gebouwen om stadstuinbouw en wil de overheid deze meerlaagse teeltwijze met LED  stimuleren om de teelt in stedelijke omgeving mogelijk te maken.

De MIA en Vamil stimuleren investeringen in duurzame (glas)tuinbouw en veehouderij. Al veel langer is er steun via de regeling voor duurzame kassen, maar teelt in gebouwen en op water zijn volgens het ministerie van Economische Zaken milieuvriendelijke alternatieven voor teelt in de open grond en voldoen daarmee aan de duurzaamheidseisen. De toevoeging op de lijst laat verder zien dat deze technieken marktrijp zijn.

Uit de toelichting blijkt dat uitsluitingen bestaan voor subsidie voor klimaatsystemen. Dat geldt onder meer voor de LED-inrichting en CO2-opslag. Voor de teelt in gebouwen is erkenning door Milieukeur nodig. Daar konden ze de maatregel nog niet toelichten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin