Ouderen met uitkering kansrijk in seizoenswerk

27-10-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Arbeid in een kas - Foto: Joep van der Pal
Arbeid in een kas - Foto: Joep van der Pal

Bedrijven zien kansen om ouderen voor seizoenswerk in dienst te nemen met behoud van uitkering.

Dat blijkt uit onderzoek van de Beleidsonderzoekers naar deze integratiemogelijkheid.

Krapte op de arbeidsmarkt doet bedrijven nu ook naar deze betrekkelijk jonge mogelijkheid kijken. Het onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken brengt positieve ervaringen naar boven. ‘Bedrijven zeggen moeite te hebben om aan personeel te komen voor specifieke (tijdelijke) klussen, bijvoorbeeld seizoenswerk in de land- en tuinbouw’, schrijven de onderzoekers.

Flextensie

Het bedrijf Flextensie heeft eind 2014 een concept ontwikkeld waarbij het de gemeente ondersteunt bij het plaatsen van bijstandsgerechtigden bij bedrijven en het administreren van de uren dat met behoud van uitkering is gewerkt. Eind 2016 maken 40 bedrijven gebruik van het concept van het bedrijf Flextensie.

De onderzoekers interviewden bedrijven uit verschillende sectoren. Een van de quotes: “Alles bij elkaar ben ik heel tevreden. De mensen zijn boven de 50, hebben een goede arbeidsmoraal en zijn serieus. Het zijn geen flierefluiters. Zo lang we dit mogen doen, blijven we dit doen.” De bedrijven zien het ook als een relatief goedkope manier om vacatures te vervullen.

Goede match

De bedrijven zijn verder te spreken over de goed geplande combinatie van bedrijf en werkzoekende. De bijstandsconsulenten van gemeenten kennen de kandidaten vaak al vele jaren en weten wat voor bedrijf past bij de uitkeringsgerechtigde. Gemiddeld over alle gemeenten zijn 33% van de kandidaten na inzet van Flextensie uitgestroomd. Dat cijfer geeft de realiteit wel te rooskleurig weer, omdat bij een aantal gemeenten kandidaten nog deels afhankelijk zijn van een uitkering.

Bedrijven geven verder aan dat de kandidaten die via Flextensie worden geplaatst vaak erg gemotiveerd zijn, méér dan reguliere kandidaten via een uitzendbureau.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer