Doorgaan naar artikel

Oude groenterassen markt op zonder toelating

De verkoop en distributie van zaad van oude rassen, die niet op de officiële rassenlijst staan, is niet strijdig met de Europese regels. Dat stelt het Europese Hof van Justitie in een zaak die was voorgelegd door een Franse rechtbank.

De zaak gaat over een conflict tussen een commercieel zaadhandelsbedrijf (Graines Baumaux) en een vereniging die zich inzet voor de instandhouding van oude rassen (Kokopelli).

Het bedrijf vindt dat de vereniging zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie door oude rassen op de markt te brengen die niet voldoen aan de eisen van de rassenlijst. Het Europese Hof van Justitie zegt in de uitspraak dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie.

De Europese regels voor de toelating van groentezaden (groenterichtlijn) laat de mogelijkheid open om niet-toegelaten rassen op de markt te brengen. Dan gaat het bijvoorbeeld om rassen die niet relevant zijn voor de commerciële productie, maar waarvan het wel belangrijk wordt geacht, dat ze in stand blijven. In de meeste gevallen gaat het om zaad dat niet aan de eisen voldoen om op de lijst van toegelaten rassen te komen.

Bron: Boerderij

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin