Doorgaan naar artikel

Oud-veilingdirecteur nu fruitteeltvoorman NFO

Hoofdkantoor NFO, Hortiversum in Zoetermeer. - Foto: Hortiversum

Hoofdkantoor NFO, Hortiversum in Zoetermeer. - Foto: Hortiversum

Ron Mulders, oud-directeur bij Veiling ZON, wordt voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO).

Mulders is de opvolger van Gerard van den Anker, die als oud-voorzitter recent directeur is geworden van Coöperatie Zaltbommel. Ook de tijdelijke NFO-voorzitter Bert de Haan heeft afscheid genomen van het hoofdbestuur. Afgevaardigden van de NFO-kringen en productgroepen hebben op de Algemene Leden Vergadering (ALV) van NFO donderdag 31 maart in Echteld unaniem ingestemd met de benoeming. Mulders is benoemd voor gemiddeld 2,5 dag per week. Dat was ook de omvang van de functie bij Van den Anker.

Krachtig bestuurder

Mulders was rond de eeuwwisseling directeur bij ZON en stond daar bekend als een krachtig bestuurder. Ook is Mulders betrokken bij korteketenprojecten in groente en fruit. Hij gelooft dat er kansen liggen buiten de bulk.

Ron Mulders, oud-directeur ZON nu NFO-voorzitter. - Foto: Ronmulders.com

Ron Mulders, oud-directeur ZON nu NFO-voorzitter. – Foto: Ronmulders.com

Heeft NFO daarmee bewust voor een voorzitter met focus op afzet gekozen? Volgens Siep Koning, directeur van NFO, is dat niet een bewuste richtingverschuiving. “Er is niet bewust voor afzetfocus gekozen. Er is gekeken welke kandidaten zich meldden. Vervolgens hebben we gekeken naar de kwaliteiten die het beste bij de organisatie en sector passen. Dat is niet bewust meer verkoop en afzet.”

De nieuwe voorzitter kan wel zijn stempel zetten. Koning: “We gaan niet op voorhand een andere koers varen. We hebben wel gezegd: “Ga het net ophalen bij de leden en op basis daarvan gaan we kijken naar onze taken. Arbeid en gewasbescherming zijn belangrijke thema’s, maar het kan zijn dat andere accenten gelegd gaan worden. Dat is niet op voorhand gezegd.”

Van den Anker is fruitteler, Mulders niet. Het is niet voor het eerst dat een niet-teler aan het roer komt bij NFO. Mulders is gekozen uit een ‘beperkt aantal goede kandidaten’ die zich hadden aangemeld voor de vacature.

Zichtbare voorzitter

Gerard van den Anker was een zeer zichtbare voorzitter, stelt NFO bij zijn afscheid. “Hij sprak de taal van de leden en heeft gezorgd voor een goede verbinding tussen de leden en NFO. NFO heeft bovendien dankbaar gebruik kunnen maken van zijn politieke netwerk.”

Beheer
WP Admin