Doorgaan naar artikel

‘Opvolger box 3. Lastig!’

Het systeem van de belastingheffing in box 3 is door de Hoge Raad in het kerstarrest van afgelopen jaar afgeschoten.

Een terechte uitspraak die recht doet aan de belastingbetaler. Maar er rijzen wel allerlei lastige vervolgvragen. Natuurlijk als eerste: wat doet de overheid met al die belastingbetalers over privévermogen die vanaf 2017 te veel betaald hebben? Moet iedereen gecompenseerd gaan worden of zijn alleen diegenen die bezwaar gemaakt hebben spekkoper? Het kabinet dubt hier nog over. En ik ben heel benieuwd waar de uiteindelijke tegemoetkoming op uit draait.

Een vermogensaanwasbelasting

Maar er is meer. De toekomst is ook ongewis. Hoe gaat de belastingheffing over privévermogen er in de komende jaren uit zien? Hierover wordt in de Tweede Kamer al druk gediscussieerd. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) koerst aan op een vermogensaanwasbelasting. Daarbij wordt jaarlijks afgerekend over niet-gerealiseerde winsten op bijvoorbeeld aandelen of verpachte onroerende zaken. Maar de VVD vindt die variant niet eerlijk en wil nader onderzoek. En ze hebben een terecht punt. Want belasting heffen over fictieve waardestijgingen heeft veel nadelen. Zoals bijvoorbeeld dat er ook als er geen inkomsten zijn, er wel belasting betaald moet worden bij waardestijging van aandelen of onroerend goed. En wat te doen als het jaar daarop de koersen en (woz)waardes dalen? Mag je dan jaarlijks een verlies nemen dat verrekend kan worden met de looninkomsten zodat er loonbelasting terug gegeven kan worden?

Belast liever de daadwerkelijk behaalde winst bij verkoop

Het belasten van papieren winst moet je volgens mij niet willen. En het kan ook nog eens heel vervelend uitpakken. Want wel belasting betalen terwijl er geen geldstroom tegenover staat, kan liquiditeitsproblemen veroorzaken. Belast liever de daadwerkelijk behaalde winst bij verkoop. Dit wordt een vermogenswinstbelasting genoemd. Natuurlijk heeft een vermogenswinstbelasting het nadeel dat het leidt tot uitstelgedrag. Dat is wellicht lastig voor de overheid, maar het weegt niet op tegen het nadeel van het belasten van papieren winsten. Belasting betalen over een voordeel dat je niet geniet was juist het probleem bij het oude systeem van box 3. Laten we asjeblieft niet weer de dezelfde fout maken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin