Doorgaan naar artikel

Opvoeding onder glas

Onze 16-jarige puberdochter plukt tomaten. En ze slaat werkelijk geen week over. Ik vraag me steeds vaker af waarin dat ‘m toch zit.

‘Voor het geld’, antwoordde onze dochter eerlijk op de vraag waarom ze zo graag in de tomaten werkt. Wat onze 16-jarige puber hoofdzakelijk doet op zaterdagen en tijdens de meeste vakanties. En ze slaat werkelijk geen week over. Ik vroeg me steeds vaker af waarin dat ‘m toch zit. Is nu duidelijk dus. Maar er is meer.

De tomatenteler waar zij werkt heeft meerdere scholieren, vriendinnen op de werkplek, dat telt ook. En de sfeer is vertrouwd, ze komt er al een poos en wordt goed behandeld. Dat uurloontje van een paar euri wordt maandelijks probleemloos overgemaakt naar haar rekening. De radio op de goede zender telt. Met Sinterklaas was er attent een speculaaspop. De baas hoéft het niet te doen! Als er een feest is in de familie dan wordt ze gevraagd om te helpen; een hele interessante ervaring op die leeftijd en het levert nog wat op ook! Bij Kerst was er nog een mooie bedrijfssweater voor haar. Ook werd er nog uitgebreid oliebollen gebakken, voor de familie en alle medewerkers. En met een oprechte wens van de familie op een persoonlijke kaart, en met oliebollen komt ze voldaan – veel te laat, ‘het was gezellig’ – naar huis om het jaar uit te luiden.

Van tijd tot tijd komen er lekkere tomaten mee naar huis; de goedkoopste reclame voor je product. Als dit bij scholieren zo werkt, dan heb je als sector een goed bereik! Zeker in gebieden tegen grote steden aan.

Marente – zo heet ze – werkt weliswaar voor de centen maar krijgt hier een onschatbare ervaring mee over hoe je een bedrijf runt, wat doorwerken is en hoe je mensen bindt aan je bedrijf. En ook dat het werken in de tuinbouw leuk kan zijn, al is het best eentonig werk. Als je iets fout doet, wordt dat onomwonden gezegd; zo gaat dat, ook al is de bedrijfsleider je oom. Altijd komen wordt overigens beloond met afwisseling in het werk. Ze hoort erbij; er is die morele verplichting om iedere week én op tijd te komen. Afspraak is afspraak en wij zijn blij dat de opvoeding op deze manier heel praktisch buitenshuis wordt aangevuld.

Een Gelukkig Nieuwjaar wens ik alle telers en spelers in de periferie van onze mooie sector, inclusief alle scholieren! Laten we er weer vol voor gaan… en niet alléén voor de centen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin