Doorgaan naar artikel

‘Opvallend gelijkmatige productie stellingaardbei’

Afbeelding

De stellingteelt bij Arnoud van Asseldonk in Mariaheide is afgerond, vertelt medewerker Patrick Koolen.

De laatste van de vier gekoelde teelten met Elsanta werd op 25 augustus voor het laatste geplukt – zoals afgesproken met de afnemer – en voor het doordragende ras Sweet Eve viel het doek rond 10 oktober. Reden was de haperende doorkleuring. De pluk van deze teelt, met acht planten per strekkende meter op rechtstreeks in de goot aangebrachte kokos kwam vanaf begin juni op gang, van in de kas voorgetrokken trayplanten. Ze gingen in de eerste week van april op de goten. Die goten zijn hangend, steeds met twee stuks naast elkaar onder een hoge regenkap. Bovendien hangen die goten op een verschillende hoogte. Dat geeft de mooiste plantverdeling, en geeft bij het plukken het beste overzicht over de planten.

Voortrekken doordragers

Van Asseldonk trekt zijn doordragers – ook voor klanten – al; enkele jaren voor. “Zo leren we ieder jaar bij: we weten wat we goed doen, en waar we het volgend jaar waarschijnlijk anders aanpakken.” Anders dan anders dit jaar was de gelijkmatigheid in de productie. “Die was beter, mede door het mooie voorjaar, waardoor de voorjaarsbloemen mooi achter elkaar aangelegd werden. Gemiddeld is er twee keer week geplukt. Op het laatste liep dat natuurlijk wel terug, tot een keer per vijf dagen.” De kokos voor de doordragers wordt twee teelten gebruikt, die voor de korte dagrassen drie jaar. De planten zijn al verwijderd.

Goede natak

Vanaf week 47 is gestart met het planten inpakken. Er is begonnen met de tray- en wachtbedplanten die al in december en januari al voor de productie gebruikt gaan worden. Bij de planten voor de langere bewaring valt het Koolen op dat de afrijping de afgelopen weken goed op gang gekomen is. Inspelend op het grote aantal groeigraaduren dat dit najaar is verzameld, is ervoor gekozen de bemesting op niveau te houden. De eerste tros zit hoog, daar verander je niets aan. “We hebben gewerkt op de ontwikkeling van een goede natak, en een goede na-natak.”

Beheer
WP Admin