Doorgaan naar artikel

Optische sorteerder Q Eye Smart dingt mee naar Fruit Logistica Innovation Award

De Fruit Logistica Innovation Award wordt op 10 februari uitgereikt. Een van de voor Nederlandse telers interessante kandidaten is Q Eye Smart. Deze optische sorteerder zorgt voor nauwkeurig geselecteerde en gesorteerde groente en fruit.

Q Eye Smart van Biometic dingt naar de gunst van de tienduizenden vakbezoekers van de Fruit Logistica Innovation Award 2023, die mogen stemmen op de 10 genomineerden. Het apparaat moet het hebben van zijn technologische aantrekkingskracht. De scanner van de Q Eye Smart zorgt met gebruikmaking van kunstmatige intelligentie voor een upgrade van het hele sorteerproces en verzekert producten van topkwaliteit, aldus Biometic.

Strakkere kwaliteitsgarantie

De teeltbedrijven en verpakkers die betrokken zijn bij het complexe productieproces van verse groente en fruit moeten aan retailers en consumenten een garantie voor verse producten van hoge kwaliteit afgeven. Producenten in de groente- en fruitsector hebben dan ook behoefte aan een efficiënte en nauwkeurige optische sorteerder voor externe kwaliteitscontrole in het sorteerproces van groente en fruit.

3D-modellen met hoge resolutie

Voor deze behoefte heeft het Italiaanse bedrijf Biometic met investering in onderzoek en ontwikkeling een oplossing gezocht. Daar is de Q Eye Smart uit ontstaan, een innovatieve optische sorteerder die volledig is gebaseerd op AI. De sorteerder heeft rotatiecontrole voor het beste 3D-beeld.

De scanner maakt tot 20 beelden per seconde. - Foto: Biopmetic
De scanner maakt tot 20 beelden per seconde. - Foto: Biopmetic

Om betere beelden te krijgen, gebruikt de nieuwe sorteerder naast AI ook gepatenteerde elektronische sensoren en een niet-destructieve optische verstrooiingstechnologie, die het oppervlak van groente en fruit nauwkeurig scant. De beeldverwerking met een resolutie tot 0,1 mm/pixel, zorgt ervoor dat ook de kleinste en moeilijkst te detecteren externe kwaliteitsfouten kunnen worden gevonden. Door toepassing van moderne technologie en nauwkeurige rotatieanalyse, sluit de optische sorteerder dubbeltellingen van oppervlaktedefecten uit en voorkomt zo het onterecht afkeuren van kwaliteitsproducten.

Verschil met conventionele sorteerder

In vergelijking met een conventionele sorteerder zorgt de kunstmatige intelligentie en niet-destructieve analyse voor continue verbetering van de detectie van defecten. De beeldverwerking detecteert zelfs de kleinste en moeilijkste externe kwaliteitsgebreken, zoals insnijdingen in het kelkgebied van appels. Ondanks de hoge sorteersnelheid tot 20 vruchten per seconde per lijn garandeert de optische sorteerder Klasse-1 producten, onafhankelijk van sorteermachines en eenvoudige installatie die eventueel naderhand nog op de bestaande verpakkingslijnen worden ingebouwd.

Toepassingsmogelijkheden

Elke AGF-keten heeft specifieke kenmerken. De toegevoegde waarde van de sorteerder is dat deze veelzijdig en aanpasbaar is. Met behulp van algoritmen verifieert en detecteert de sorteerder externe kwaliteitsgebreken van fruit of groente.

Inpasbaar in bestaande sorteerlijnen

Q Eye Smart is eenvoudig in bestaande sorteerlijnen van de AGF-bedrijven te installeren. De sorteerder groeit mee met wat nodig is in het bedrijf. De optische scanner is aan te passen aan het type versproduct dat moet worden geanalyseerd.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin