Doorgaan naar artikel

Oproep LTO: schaf middelingsregeling niet af

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

LTO Nederland roept de Tweede Kamer op om het afschaffen van de middelingsregeling tegen te houden. Boeren en tuinders maken veel gebruik van deze regeling.

Het kabinet wil de fiscale regeling, die bedoeld is voor bedrijven met jaarlijks sterk wisselende inkomens, per 1 januari 2023 afschaffen. De officiële afschaffing is aangekondigd in het Belastingplan 2023 op Prinsjesdag dit jaar.

Met de middelingsregeling kunnen bedrijven met zeer variabele inkomens (zoals bij veel land- en tuinbouwbedrijven) belasting terugvragen als over een driejarig tijdvak blijkt dat zij meer belasting hebben betaald over hun jaarlijkse inkomen, dan ze zouden moeten betalen als een gemiddeld inkomen over die drie jaar berekend wordt.

Afschaffing middelingsregeling kost sector € 7 tot € 8 miljoen

Afschaffing van de regeling gaat de land- en tuinbouwsector € 7 tot € 8 miljoen kosten, waarschuwt LTO – verwijzend naar een evaluatie van de middelingsregeling door het ministerie van Financiën waarin dit becijferd is. Individuele deelnemers aan de regeling zou het gemiddeld € 2.000 per jaar kosten.

Volgens de overheid maken maar weinig mensen van de groep die er recht op heeft daadwerkelijk gebruik van de regeling. Omdat het kabinet het belastingstelsel wil hervormen en vereenvoudigen, wil het daarom de regeling vanaf volgend jaar afschaffen. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog mee instemmen.

Beheer
WP Admin