Oproep aan tuinbouw tot creatie sociale banen

27-01-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Arbeid in een kas. - Foto: Joep van der Pal
Arbeid in een kas. - Foto: Joep van der Pal

Op het Westlandse Polencongres woensdag kwam van de zijde van sociale werkplaats Patijnenburg en ABU-koepel voor uitzendbureaus de oproep tot meer sociale banen.

De tuinbouw zou meer mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt moeten opnemen. Volgens Inge Vermeulen, directeur van Sociaal Werkbedrijf Patijnenburg, liggen er kansen voor de tuinbouw. Nu vragen bedrijven nog vooral jonge, flexibele mensen gevraagd voor korte trajecten. De mensen in een sociale werkplaats vragen een andere inzet. Vermeulen: “Als je iets meer investeert op de lange termijn, krijg je er geweldige, loyale medewerkers voor terug.”

Code Oranje

De ABU, de koepel van ondernemingen in de uitzendbranche, noemt de situatie ‘Code Oranje’. Directeur Jurrien Koops: “Mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt moeten kunnen participeren. De groep die in Nederland werk zoekt, moet hier ook werk krijgen!”

Wethouder Mohamed el Mokaddem van de gemeente Westland nam de oproep aan en wil met de uitzendbureaus in gesprek om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden.

Arbeidsmigratie

Het congres over de dreigende daling van beschikbare Poolse arbeidsmigranten, was een initiatief van vertrekkend wethouder Arne Weverling van Westland. Op 2 februari neemt hij afscheid. Weverling was eerder betrokken bij een groot traject om mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen in de kassen. Dat leverde niet veel blijvende banen op. Weverling stapt over naar de landelijke politiek waar hij voor de VVD een gooi doet naar een plek in de Tweede Kamer.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer