Doorgaan naar artikel

‘Oppassen met groene golf’

Nee, het gaat niet over een auto maar over de groene gewasbescherming en plantversterkers die over ons heen spoelen.

Er zijn steeds meer van dit soort middelen op de markt en je kunt eigenlijk door de bomen het bos niet meer zien. Welke producten zijn bruikbaar en welke niet? Kan ik geloof hechten aan de toelichting van de leverancier/producent? Er worden allerlei prachtige verhalen opgelepeld hoe goed de producten wel niet zijn en er komen A4’tjes voorbij met mooie grafieken en staafdiagrammen die het verhaal moeten ondersteunen.

Test in buitenland is nauwelijks te vertalen naar onze productieniveaus

In welk land zijn de proeven geweest?

Probeer bij dergelijke toelichtingen door te vragen. Wanneer en in welk land zijn de proeven geweest? Wie heeft ze uitgevoerd? De fabrikant zelf of een officieel erkende instelling?

We telen in Nederland en de landen dicht om ons heen op een hoog niveau onze producten. In landen verder van ons vandaan ligt het productieniveau vaak een stuk lager en daar is inderdaad veel winst te behalen met de juiste middelen en logica. Een test daar is nauwelijks te vertalen naar onze productieniveaus.

Dan is het zaak om dergelijke producten op de juiste manier te implementeren in uw bedrijfssysteem. Men kan namelijk het effect volledig teniet doen met een enkele chemische ingreep. Dat geldt voor de inzet van natuurlijke vijanden, maar zeker ook voor de rest van de groene producten.

Gebruik niet van alles door elkaar

Preventieve werking

Ook heel belangrijk is of een product preventief moet worden ingezet of curatief werkt. Meestal gaat het om een preventieve werking en vaak zijn meerdere herhalingen nodig om een effect op te bouwen. De prijs is ook nogal eens hoger dan van de chemie. Maar prijs zegt helemaal niks als het werkt. Ook chemie wordt steeds maar duurder.

Probeer uit, ben kritisch, gebruik niet van alles door elkaar en als u iets koopt gebruik het dan ook en laat het niet in de kast staan. De houdbaarheid is nogal eens beperkt en dan werkt het zeker niet meer.

Share this

Afbeelding
Jos van Hamont

teeltvoorlichter

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin