Opnieuw tijdelijke vrijstelling Benevia in prei

23-06-2020 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Het middel Benevia heeft opnieuw een tijdelijke vrijstelling gekregen voor de bestrijding van trips in de onbedekte opkweek en in de teelt van prei.

De tijdelijke vrijstelling in de onbedekte opkweek van prei geldt tot 31 augustus. In de productieteelt geldt de vrijstelling tot 16 oktober. De tijdelijke vrijstelling is door minister Schouten gegeven omdat de voorhanden zijnde preventieve, teelttechnische en niet-chemische maatregelen onvoldoende effectief of onvoldoende haalbaar zijn om (tabaks)trips voldoende te kunnen beheersen.

Maximaal twee keer per teeltcyclus gebruikent

De dosering van Benevia (cyantraniliprole) is 0,75 liter per hectare. Het middel mag maximaal twee keer per teeltcyclus (opkweek of productieteelt) worden gebruikt met een interval van minimaal zeven dagen. De veiligheidstermijn is veertien dagen. Het middel is niet toegelaten in grondwaterbeschermingsgebieden.

Verder gelden bijzondere toepassingsvoorwaarden:

  • Een veldspuit met sleepdoeksysteem in combinatie met TeeJet AI 110-015 spuitdoppen en een spuitdruk van maximaal 3 bar en een bijbehorende kantdop bij een spuitdophoogte van maximaal 20 cm met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 200 centimeter (gemeten vanaf het midden van de laatste rij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelgrens), OF
  • Lage spuitboomhoogte (met daarvoor geschikte spuitapparatuur, maximaal 30 cm boven de top van het gewas) met driftarme Venturidop in combinatie met een kantdop en luchtondersteuning met inachtneming van een totale teeltvrije zone van tenminste 2 meter (gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij tot aan de perceelsgrens), OF
  • Conventionele spuit met minimaal 50% driftreducerende spuitdoppen in combinatie met een kantdop en Hardi TwinForce-luchtondersteuning bij een rijsnelheid van maximaal 8 kilometer per uur, met inachtneming van een totale teeltvrije zone van tenminste 2 meter (gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij tot aan de perceelsgrens.
Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer