Opnieuw steun Limburgs-Duits plantonderzoek biobased

20-11-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Groenten & Fruit
Foto: Groenten & Fruit

De provincie Limburg wil € 4 miljoen steken in verder onderzoek naar vooral plant voor hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe materialen.

Dat blijkt uit een voorstel voor de provinciale politiek. Het project Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) is een initiatief van de Universiteit Maastricht Universiteit en RWTH Aachen University. De samenwerking is gericht op het opzetten van een gezamenlijk onderzoeksinstituut dat planten of andere organismen wil gebruiken als leverancier van hoogwaardige biobased grondstoffen.

Hiermee wordt bijgedragen aan de biobased economy: een economie die biomassa gebruikt in plaats van aardolie. In 2014 werd de eerste stap gezet met € 5 miljoen subsidie van de provincie. De nieuwe subsidieronde moet het onderzoeksinstituut naar een zelfstandige begroting leiden.

Eerste fase geslaagd

Uit de evaluatie bleek de doelen van het instituut in de eerste fase zijn gehaald en dat het project goed is geland in de kennis- en innovatiecentra rond het zogeheten Limburgse Brightlands platform. Zo is meer contractonderzoek vastgelegd dan verwacht. Biobased wordt gezien als mogelijk verdienmodel voor de tuinbouw. De biobased grondstoffen hoeven niet eerst te worden afgebroken tot kleine moleculen om vervolgens weer te worden samengevoegd tot polymeren als grondstof. De ontwikkelde biobased grondstoffen slaan die stap over, zijn daardoor economisch gunstiger en beschikken vaak over nieuwe eigenschappen, zo staat in het subsidievoorstel.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer