Opnieuw krappe perenoogst

05-07-2013 | Laatste update op 01-08 | |
Opnieuw krappe perenoogst

Nu het afzetseizoen voor peren bijna voorbij is, kijken veel telers reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de oogst van peren ook volgend seizoen krap is, al lijkt het oogstjaar 2012 nog steeds een dieptepunt. De prijsverwachtingen zijn dus gunstig. Volgende week komt de officiële Nederlandse oogstraming ongetwijfeld ook tot deze conclusie. De productie lijkt in meerdere Europese landen niet fors, zo bleek vorige maand op het internationale perencongres Interpera in Argentinië.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) kwam vrijdag met de melding dat door vorstschade uit 2012 Nederlandse bomen naar schatting 15 tot 17 miljoen euro oogstreductie hebben. Met een prijs van gemiddeld 50 cent komt de NFO dus uit op circa 30 miljoen kilo minder. Dat is al ruim 10 procent van de oogst, maar dat is niet de belangrijkste factor, vrezen veel telers. Zij zien met lede ogen aan dat de rui nog altijd niet is afgelopen. Er vallen teveel vruchten van de boom en er is een korter groeiseizoen door de slechte lente. Die factoren opgeteld, maken het seizoen krap en geven hoop een voortzetting van de prijsvorming van afgelopen jaar.  Nu Belgische telers dit voorjaar tegen vorstschade aanliepen, lijkt er opnieuw een reden om aan te nemen dat de oogst beperkt is in Noorwest-Europa.

Interpera gaf vorige maand dus voorlopige voorspellingen voor een aantal Europese teelten. De Conferenceproductie in Spanje is normaal, Italië verwacht een behoorlijke oogst, maar de peren zijn feitelijk niet uitwisselbaar met Nederlandse.

Vertegenwoordigers meldden verder een lagere Spaanse en Franse oogst Guyot-Limonere en Coscia-Ercolini in Spanje. De oogst blijft onder het 5 jarig gemiddelde, maar wel boven de oogst van 2012.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer