Doorgaan naar artikel

Opnieuw daling consumptie verse groente en fruit

Foto: Joep van der Pal premium

Foto: Joep van der Pal

Nederlandse huishoudens kochten in 2017 circa 3% minder verse groente en fruit, maar gaven daar wel 2% meer aan uit.

Dit betekent dat opnieuw een daling van de consumptie optreedt, zo blijkt uit de cijfers die GroentenFruitHuis woensdag 10 januari bekend maakte op de nieuwjaarsreceptie van de tuinbouwsector op de Keukenhof in Lisse. In 2016 groeide de aanschaf in volume nog bij huishoudens met 1 tot 2% en de uitgaven zelfs met 5%. Dat leek een omslag. Nu is voor zowel groente als fruit in volume een daling gesignaleerd van 3%, al zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden op de afzetmarkt.

De afzet van groente en fruit richting horeca en catering groeit snel (13%). In restaurants zet de trend naar meer verse groente en fruit door, maar dat compenseert de lagere consumentenaankoop niet.

Minder huishoudens kopen maaltijdboxen

De verkoop van maaltijdboxen lijkt niet meer te groeien, een dalend aantal huishoudens nam afgelopen jaar boxen af. Ongeveer 2% van de huishoudens koopt nu minstens één keer per week een maaltijdbox.

Telersomzet groente daalt

De telersomzet met groente in Nederland lag met € 2,5 miljard 5% lager dan vorig jaar. Bij fruit werd met een Nederlandse telersomzet van € 0,8 miljard een groei van 17% gerealiseerd.

Consument kiest voor gemak en biologisch

De consument kiest steeds vaker voor gemak. Van de verse groente die wordt gekocht in de supermarkten is 22% voorbewerkt. Voor 2016 maakte het GroenteFruitHuis overigens een aandeel van 23% bekend. In waarde is de aanschaf van voorbewerkte groente 34% van de totale groente-uitgaven.

Ook de aanschaf van biologische groente in supermarkten laat een verschuiving zien. De consument gaf 5% meer uit aan biologische groente, dat was 14% in 2016. Daarmee lijkt de groei af te nemen.

Import groeit sneller dan export

De hoogste stijging (6%) is te zien in de totale waarde van de invoer van verse groente en fruit dat opnieuw een record boekte (€ 6 miljard). Dat is vooral het gevolg van de grotere groente-import van 9%. Spanje is met 16% het belangrijkste land van oorsprong, gevolgd door Zuid-Afrika (14%) en Chili (9%).

Tomatenexport groeit met 13%

De exportgroei groente en fruit (inclusief doorvoer) groeide 2% in 2017 tot € 9,6 miljard, voornamelijk bij fruit (+4%). De licht hogere exportwaarde bij groente is vooral het gevolg van een stijging bij tomaten met 13% na hogere prijzen in voor- en najaar. Duitsland is met een aandeel van 38% de belangrijkste exportmarkt (dat was 37% in 2016).

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin