Opnieuw bedrijf besmet met Tomatenchlorosevirus

16-02-2018 | |
Tomatenchlorosevirus in een laat stadium op een Zuid-Europees tomatenbedrijf. - Foto: NVWA
Tomatenchlorosevirus in een laat stadium op een Zuid-Europees tomatenbedrijf. - Foto: NVWA

NVWA heeft opnieuw op een tomatenbedrijf het Tomatenchlorosevirus (ToCV) aangetroffen. De teller staat nu op 11 besmette bedrijven.

NVWA heeft besloten het onderzoek naar de verspreiding van het virus uit te breiden naar ook de onbelichte tomatenteelt en naar paprika, Spaanse peper en aubergine. Sectororganisatie TuinbouwAlert bepleit ook onderzoek in de sierteelt (met name bij petunia) en meer snelheid in het onderzoek naar de verspreiding van het Tomatenchlorosevirus.

Tomatenchlorosevirus in een laat stadium op een Zuid-Europees tomatenbedrijf. - Foto: NVWA

Tomatenchlorosevirus in een laat stadium op een Zuid-Europees tomatenbedrijf. – Foto: NVWA

“Op 28 februari houden we op verzoek van de telers twee nieuwe informatiebijeenkomsten in Bleiswijk en Venlo. Dan hopen we meer te weten over de manier waarop het virus zich verspreidt”, aldus Helma Verberkt van LTO Glaskracht. Het is daarbij van groot belang dat tuinders die verdachte symptomen in het gewas zien snel contact opnemen met NVWA. Dat kan telefonisch via 0900 – 0388 of per email: planningfytogwb@nvwa.nl.

Verwarring met magnesiumgebrek

Het is volgens Verberkt niet uitgesloten dat het virus vorig seizoen al op meerdere tomatenbedrijven aanwezig is geweest, maar toen is aangezien voor magnesiumgebrek. “Op het eerste bedrijf waar ToCV is vastgesteld waren symptomen al vanaf april geconstateerd. Een verschil is dat de bladvergeling door magnesiumgebrek zich over het gehele blad verspreidt, terwijl bij ToCV er ook nog groene stukken kunnen voorkomen.”

Bladvergeling door magnesiumgebrek. - Foto: Gerard Boonekamp

Bladvergeling door magnesiumgebrek. – Foto: Gerard Boonekamp

Vrijstelling nog in pijplijn

Een vrijstelling voor een extra middel om de wittevlieg te bestrijden zit nog steeds in de pijplijn. Vernerkt: “De tijd begint daarvoor wel te dringen, want vanaf begin maart bestaat de kans dat het warmer wordt en telers de luchtramen moeten gaan openzetten. Er staat drie maanden voor een vrijstellingstraject, maar hopelijk kan in dit geval ietsje sneller gaan, ook al is ToCV geen quarantaineplaag.”

Bladvergeling door ToCV. - Foto: GFH

Bladvergeling door ToCV. – Foto: GFH

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer