Doorgaan naar artikel

‘Oplopende prijzen ijsbergsla kunnen niet uitblijven’

“De vraag naar ijsbergsla valt zwaar tegen”, stelt Joep Sprenkeling in Heerhugowaard op de eerste dag van juli vast. “Je zou verwachten dat door de problemen in Zuidoost-Nederland de prijzen zouden stijgen, maar we zitten op een niveau van 3 euro per doos met 10’ers. Dat is 20 à 21 cent per bol. Toch zal er binnen nu en twee weken meer druk op de markt komen, dat kan niet uitblijven. Enerzijds kunnen ze daar door de verzadigde grond niet of nauwelijks machinaal oogsten, maar ook niet planten. Het is dus wachten op beter weer en aantrekkende prijzen.”

Oogsten volgens kangeroemethode

Sprenkeling plant wel dagelijks en gaat daarmee door tot 22 augustus. Momenteel plant hij Diamantinas, Elsol en Elmundo. In de oogst zijn het de rassen Skindel, Elmundo en Elsol. “De kwaliteit is goed, op een enkele rotte bol na. Er zit vrijwel geen verschil tussen de rassen. Alleen is de veldhoudbaarheid van Skindel nog iets beter en snijdt het ras heel gemakkelijk.” De Noord-Hollander oogst handmatig, rechtstreeks in fust op het veld volgens de kangeroemethode.

Schimmels onder controle

De ziektedruk van schimmels valt tot nu toe mee. “We gebruiken zo’n beetje om de 10 dagen kaliumfosfiet als bladvoeding. De tweede ronde hebben we net achter de rug. Vrijwel alle rassen zijn hoog resistent tegen de huidige fysio’s van Bremia, maar je weet dat dit zomaar doorbroken kan worden. Daarom houden we Luna Sensation achter de hand.” Ook hebben de rassen Nas 0, maar zit een bespuiting met Movento in het standaard spuitschema. Verder wordt Decis, maximaal twee keer, Karate Zeon en Spruzit ingezet tegen bladluizen en rupsen. Vanaf de plantingen in juli worden de planten door de plantenkweker behandeld met Cruiser. “Vanaf die tijd neemt de druk van insecten geleidelijk toe, omdat tarwe en maïs van het veld gaan.”

AUTEUR: STAN VERSTEGEN

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Joep Sprenkeling

ijsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin