Doorgaan naar artikel

Ophoping sneeuw schaadt 300 kassen, ook verwarmde

Aardbeienteelt in kas. Dak bezweek boven 500 vierkante meter. - Foto: Sandra Huysman

Aardbeienteelt in kas. Dak bezweek boven 500 vierkante meter. - Foto: Sandra Huysman

Een combinatie van wind en stuifsneeuw zorgde voor een divers schadebeeld op een kleine 300 glastuinbouwbedrijven.

Het gaat om gemelde schades bij verzekeraars Interpolis en Agriver. Een aantal schadezaken is complex door de combinatie wind en sneeuw. Dat geldt voor bedrijven zonder dekking voor schade door sneeuwdruk. Zij hebben vaak een koude teelt of kunnen niet tot 10 graden stoken, verklaart Agriver. Toch lijkt de storm ook een rol te spelen bij veel schades. “Daar zullen we zeker het gesprek nog over aangaan”, zegt een woordvoerder van Agriver.

Interpolis heeft ruim 250 schadedossiers aangemaakt. Daarin zijn ook een aantal zware constructieschades opgenomen.

Schade vlak voor planten komkommer

Het schadebeeld is divers, met grote en kleine schades aan glas en schermdoeken in veel verschillende teelten. Zo meldden ook tomatentelers schade door sneeuwdruk op de kassen. Eén komkommerteler kreeg glasschade een dag voor levering van zijn planten. Agriver zoekt met de teler naar een oplossing.

De bedrijven met schade proberen de kassen zo snel mogelijk te dichten of met een noodwand de warmte binnen te houden. Zo proberen de telers vervolgschade te minimaliseren.

Op Limburg na werd schade uit alle delen van Nederland gemeld bij beide verzekeraars. Het accent lijkt te liggen bij sierteeltbedrijven.

Ophoping sneeuw speelt een rol

Volgens een woordvoerder van Interpolis was de schade vaak het gevolg van ophopingen van sneeuw bij hoogteverschillen in kasdekken. Zo kon ook schade ontstaan bij verwarmde teelten. “Er valt dan niet tegenop te stoken, dus ondanks preventie ontstaat dan toch schade.”

Telers volgen de preventie-adviezen vaak goed op, maar de storm speelde een rol in het ontstaan van hopen sneeuw. Het gaat om schade aan warme en koude kassen.

Westland geraakt

In het Westland was de kans op bezwijkende kassen groter dan elders. Doordat hier kassen dicht op elkaar staan en er dus sneller sneeuw van hogere kassen op naastgelegen lagere kassen kan stuiven, was het daar een paar keer raak. Ook bij de kas van De Westlandse Aardbei in ‘s-Gravenzande. “We hebben ons best gedaan de sneeuw van de kas te stoken, maar door het stuiven werd de last toch te groot”, zegt teler Sandra Huysman.


Tekst gaat verder onder de foto

Ondanks de gestookte aardbeienteelt in de kas hoopte de sneeuw zich toch te hoog op. Het dak bezweek boven 500 vierkante meter. - Foto: Sandra Huysman

Ondanks de gestookte aardbeienteelt in de kas hoopte de sneeuw zich toch te hoog op. Het dak bezweek boven 500 vierkante meter. – Foto: Sandra Huysman

Verder telen met noodwand

Van de kassen van het Westlandse aardbeienbedrijf zakten 500 vierkante meter in. Achter een vandaag geplaatste noodwand hopen Sandra en Jaco Huysman hun teelt op de 1,5 hectare overeind gebleven glas toch nog tot een goed einde te brengen.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin