Doorgaan naar artikel

Opera mogelijk de opvolger van Elsanta

Het nieuwe aardbeiras Opera zou volgens Fresh Forward de opvolger van Elsanta kunnen worden in de doorteelt van glasaardbei. De aardbei haalt ook in tijden van minder licht en lagere temperaturen een geslaagde en kleurrijke oogst.

Volgens Fresh Forward is Opera een mooie, grote, glanzende aardbei met een sappige bite en een hoge productie. Omdat het ras ook bij minder licht en lagere temperatuur is de productie nog goed en rijpen de vruchten nog goed door. Dat maakt dat Fresh Forward het ras ziet als een potentiële opvolger van Elsanta voor de doorteelt van aardbei onder glas. Directeur Christian de Jong: ” Opera en Elsanta komen voort uit hetzelfde veredelingsprogramma en hebben dan ook wat voorouders gemeen. Toch zijn het geen tweelingzusjes. De vruchtmaat en vorm van Opera liggen op een duidelijk hoger niveau, terwijl de misvorming (2e klas) en gevoeligheid voor stengelbasisrot (Phytophthora cactorum) juist laag is. Onderhoud van het gewas is minimaal dankzij de open structuur van de plant.”

Uitgebreid getest

Veredelingsbedrijf Fresh Forward, gelieerd aan de Universiteit van Wageningen, tekent voor de primaire ontwikkeling van het nieuwe ras. Samen met enkele toonaangevende Nederlandse telers werd en wordt het ras uitgebreid getest op gebied van teeltomstandigheden, bemesting en opkweekmethodes, zodat het ras nu rijp is voor grootschalige introductie voor een teelt met de eerste oogst in het najaar en de tweede vroeg in het voorjaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin