Doorgaan naar artikel

Open Dagen zaadfirma’s: alleen op afspraak

Luchtfoto van demoveld Sakata. - Foto: Pieter Prins premium

Luchtfoto van demoveld Sakata. - Foto: Pieter Prins

Vorig jaar gooide corona roet in het eten, dit jaar mogen er weer bezoekers worden rondgeleid over de demovelden. Wel volgens de nog steeds geldende RIVM-richtlijnen en alleen op afspraak. Groenten & Fruit geeft een voorproefje van wat er wanneer en waar te doen is.

Bejo Zaden organiseert dit jaar geen open dagen in week 39. De firma focust zich op een virtueel evenement onder de naam Exploring Bejo’s World dat in november plaats zal gaan vinden. Nadere informatie over dit evenement volgt op korte termijn.

 

  • BASF/Nunhems : Commerciële Nunhems sla- en spinazie assortiment, veelbelovende proefrassen en concepten (open field en hydroponic).
  • Enza Zaden : Vanwege Covid-19-maatregelen bezoek enkel op afspraak. Op donderdagmiddag een evenement speciaal voor de Nederlandse bladgewassentelers. Aanmelden kan via de lokale vertegenwoordiger of via marketing@enzazaden.nl.
  • Hazera en Clause : Het veredelingsstation in Warmenhuizen is op afspraak van 28 t/m 30 september wel te bezoeken met presentatie van rassen in displays. Afspraak via vertegenwoordiger of info@hazera.nl.
  • Rijk Zwaan : Vollegronddemo uitgebreid met demo van 50 rassen voor hydroteelt. Ook volop rassen voor de biologische teelt te bezichtigen. Bezoek aan het veld, de hydrodemo of een combinatie van beide is alleen mogelijk na (online) aanmelding via de teeltadviseur.
  • Sakata : Organiseert dit jaar fysieke open dagen en van te voren registreren is daarbij niet nodig. Op dinsdag 28 september is er een gastlezing van Renee Jochems van Groeibalans. ’s Middags in het Engels, ’s avonds in het Nederlands. Voor deze lezing(en) is registratie wel noodzakelijk.
  • Seminis : In verband met Covid-19 en bezoekersaantallen, moeten bezoekers zich vooraf aanmelden via een formulier op internet.
  • Vitalis : Vanwege Covid-19 maatregelen bezoek enkel op afspraak. Op woensdag 29 september is er een speciaal programma rondom strokenteelt op een perceel van Vitalis.

 

Aanmelden verplicht

In het vervolg van dit artikel staat door de betreffende zaadfirma’s aangeleverde informatie gegroepeerd naar gewas. In de tabel is een overzicht te vinden van wat er in week 39 georganiseerd gaat worden. Voor alle activiteiten, behalve voor een bezoek aan het demoveld van Sakata, geldt dat vooraf aanmelden verplicht is.

Luchtfoto van demoveld Sakata. - Foto: Pieter Prins

Luchtfoto van demoveld Sakata. – Foto: Pieter Prins

Bayer Seminis IX event 2021

Bij Bayer/Seminis ligt de focus op Brassica’s, zoals broccoli, bloemkool en sluitkool. Bij broccoli zijn er ontwikkelingen in HighRise-rassen, gericht op machinale oogst. Bij bloemkool gaat het om Curdivex-rassen die wit blijven zonder af te dekken, zoals Whitex en Britex.

Bezoekers kunnen verder kennis maken met de Harvest Planner, een digitale, innovatieve tool voor voorspelling en planning van de oogst. Verder is het Bayer Crop Protection-team present om te praten over hun oplossingen/producten.

Hazera’s International Open Days 2021

Van 28 tot en met 30 september houdt Hazera de online Open Days met de laatste trends, online sessies en live talkshows. Er is een mogelijkheid om digitaal mee te lopen over de demovelden, live vragen te stellen aan productmanagers en ervaringen uit te wisselen met vakgenoten. Ook zijn er tours die specifiek gericht zijn op een regio en er zijn sessies in Teams over bijvoorbeeld tomaat, kool, radijs, ui en meloen. Het event wordt georganiseerd in samenwerking met HM.Clause. Op afspraak is er een bezoek mogelijk aan het veredelingsstation in Warmenhuizen (N.-H.), met rassenpresentaties op displays.

Op woensdag 29 september is er bij Vitalis een speciaal programma rondom strokenteelt. - Foto: Vitalis

Op woensdag 29 september is er bij Vitalis een speciaal programma rondom strokenteelt. – Foto: Vitalis

Bladgewassen

Enza Zaden: Bij Enza Zaden een breed scala aan (nieuwe) rassen in ijsbergsla, bindsla en diverse andere slatypen. Ook een greep uit het assortiment aan spinazie, rucola en radijs.

Gautier Semences: Gautier Semences toont een breed programma waaronder (smaak)tomaten, courgette, bloemkool en meloen. Op het demoveld een innovatief programma van sla in de vollegrond en op water in de tunnel. Verder een assortiment Batavia’s: Gotham, Gogueta en J2063 voor voorjaar/najaar en de Gonzaga J2053 voor de zomer met Fol:1 en Fol:4 tegen Fusarium. In Eikenblad de nieuwe groene P2092 en bij de rode variëteiten gespreid over diverse types waaronder Q2096, Bl:16-37EU; Nr:0. Sterk op rand, mooi volume, geschikt voor vollegrond en op water. Verder de multileaf variëteiten Rubygo 2, Redigo2 en speciale aandacht voor de ‘ook rood van binnen’ Little Gem Er2114. Tenslotte de Franse belofte voor de waterteelt: de A1384 Rumba.

Rijk Zwaan: Nadruk op de familie van crunchy sla. Deze sla combineert zoete smaak van bindsla met knapperigheid van ijsbergsla. KnoxTM zit inmiddels in vrijwel alle slatypes van Rijk Zwaan. Er zijn de afgelopen jaren veel data verzameld die het verschil in houdbaarheid door KnoxTM aantonen. De grafieken die dit staven worden tijdens de demo en in de maanden erna gedeeld. Verder is er speciale aandacht voor het nieuwe ijsbergslaras Evionas RZ. Robuust, uniforme weggroei, mooie kropvulling en zeer sterk op rand. Bovendien lange veldhoudbaarheid en makkelijk te oogsten.

Rijk Zwaan hydrodemo: Volop aandacht voor de kleinbladige Salanova Teenleaf-rassen op hoge plantdichtheid. Verder een selectie van nieuwe Salatrio-combinaties. Nieuw is bindsla op water. Ook is er een demo machinaal oogsten vanaf de goot.

Vitalis: Uitgebreid pakket rassen van de diverse types, waaronder: ijsbergsla, (mini) bindsla, kropsla en eikenbladsla. Verschillende nieuwe introducties, bijvoorbeeld Xeruses en Xoana in de mini bindsla. Deze rassen zijn in veldproeven zeer betrouwbaar gebleken.

Het veredelingsstation van Hazera in Warmenhuizen is op afspraak van 28 tot en met 30 september te bezoeken met presentaties van rassen in displays. - Foto: Stan Verstegen

Het veredelingsstation van Hazera in Warmenhuizen is op afspraak van 28 tot en met 30 september te bezoeken met presentaties van rassen in displays. – Foto: Stan Verstegen

Bloemkool

HM.Clause: De nieuwe zomerbloemkool Sirgurd heeft sterk opgerichte blauwgroene bladeren. Uitermate geschikt voor naaimachines en makkelijk doorloopbaar. Door uitstekende zelfdekbaarheid hoeft pas laat gedekt te worden. Onderkanten goed gesloten en mooi groen.

HMC33925 is een nieuwe hybride voor de industrie. Fors opgerichte bladstand, goede zelfdekbaarheid. Keiharde kool, heel mooie roosjes ook in de eerste vrucht.

Rijk Zwaan: Het koolassortiment is flink uitgebreid, onder andere met bloemkool 26-RO144 RZ. Deze forse en gezonde romanesco heeft een mooie presentatie en is geschikt voor versmarkt en industrie. Paige RZ is eveneens nieuw. Dit is een gezonde groeier met mogelijk besparing op stikstofgift. Dit ras behoort tot een nieuwe reeks knolvoetresistente bloemkoolrassen die allemaal te zien zijn.

Sakata: Purpurina is Sakata’s eerste snelle paarse bloemkool. Intens paars, met een ronde roos en mooie presentatie. Naast Alston voor het vroege segment en bij veel telers inmiddels in het teeltplan” toont Sakata CAU3105. Dit ras voor de herfstteelt combineert een mooie harde witte kool met een hoog oogstpercentage en zeer mooie kistpresentatie. Aantal groeidagen circa 110 tot 120.

Broccoli

HM.Clause: Phar Lap (HMC35192) heeft een bolrond en zwaar scherm met fijne knopjes. De stam is sterk tegen holheid (kan wel licht hol worden, maar bruinverkleuring komt niet voor). Weinig groeidagen, heel het seizoen inzetbaar. De belangrijkste oogstperiode in de Benelux zijn de nazomer en de herfst. HMC35189 is nieuwe snelle broccoli voor de vroege teelt. Komend seizoen introductie op grote proefschaal. Sterk tegen kattenogen, daardoor meer teeltzekerheid in de vroege teelt en met goede broccoli een week eerder aan de markt.

Sakata: Een nieuw veelbelovend ras is Leonidas, met een hoge schermpositie, vast en rond scherm en sterke gewasgezondheid. Het ras is geschikt voor de nazomer- en herfstteelt voor de verse markt.

Courgette

Hazera: Camelia is zeer productief. De planten gaan pas op het einde van de teelt wat hangen en hebben rechte en hoog aantal bruikbare vruchten. Het ras is weinig gevoelig voor vruchtvuur en schuurschade en heeft een uitmuntende houdbaarheid. Camelia wordt aanbevolen voor de vroege teelt in de nazomer/herfstteelt.

Vitalis: Fenna is de nieuwe introductie voor het herfstsegment. Dit ras kenmerkt zich door een hoge productie van mooie glanzende cilindrische vruchten.

Groenbemester

Takii: Op het demoveld is er een kennismaking met ‘Ground Control’. Tagetes patula ‘Ground Control’ is speciaal door Takii ontwikkeld om op de meest effectieve, rendabele én milieuvriendelijke manier schadelijke wortellesieaaltjes te onderdrukken. ‘Ground Control’ helpt bij het reduceren van productie- en kwaliteitsverlies, bevordert de organische stofvoorziening, verbetert de bodemstructuur en levert bovengronds een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit.

Op donderdagmiddag organiseertt Enza Zaden een evenement speciaal voor de Nederlandse bladgewassentelers. - Foto: Stan Verstegen

Op donderdagmiddag organiseertt Enza Zaden een evenement speciaal voor de Nederlandse bladgewassentelers. – Foto: Stan Verstegen

Peen

Rijk Zwaan: Speciaal voor de biologische teelt is het Nantestype Hestan RZ. Erg uniform op lengte en lang houdbaar.

Takii: Highlights in het nieuwe assortiment zijn de Kuroda-Nantestypes Rapier (TCH-790) en Gladius (TCH-789). Kenmerkend aan Kuroda-Nantestypes is de interne doorkleuring wat de wortels sappiger, smaakvoller en aantrekkelijker maakt. Rapier blinkt uit in een excellente interne én externe kleur, Gladius is sterk op cavity spot.

Nieuw in het segment Kuroda-Chantenay zijn Coralina (TI-134) en T-466. Coralina is sterk tegen schot en scheurt nauwelijks. T-466 is rijk in Beta-Carotene én smaakvol. Het ras is een nieuwkomer in het Phytorich-concept. Phytorich omvat een uitgebreid assortiment smaakvolle groenten met uitzonderlijk hoge gehalten aan fytonutriënten; bioactieve stoffen met een gezondheidspotentieel.

Pompoen / butternut

Sakata: Het nieuwste butternutras Mieluna is sneller dan het huidige assortiment van Sakata. Goede vruchtkwaliteit, donkeroranje vruchtvlees en mooie productie van rond de 1,2 kilo per plant.

Vitalis: Een uitgebreid programma met pompoen. Flexi Kuri is daaruit het afgelopen jaar geïntroduceerd en heeft zich in dat seizoen volop bewezen, door zijn goede bewaarpotentieel en hoge productie. De donkerrode kleur en dik vruchtvlees maken dit ras zeer interessant.

Prei

Hazera: Vigora (33-2580) is de nieuwste aanwinst bij prei. Zeer mooie, makkelijk te schonen herfstprei, zeer hoge en uniforme productie. Oogsttraject september tot december. Geschikt voor versmarkt en industrie.

Rijk Zwaan: Vernieuwd rassenassortiment met voor de vroege herfst 38-LE005 RZ en voor de late herfst en vroeg winter 38-LE407 RZ. Voor zomerprei is er 38-LE005 RZ. Alle rassen halen hoge arbeidsprestaties, een hoog teeltrendement en geven een betere productpresentatie.

Vitalis: Voor de biologische teelt van prei presenteert Vitalis als highlight Oslo. Het hybrideras is voor oogst vanaf oktober tot en met half april. Sterk op trips en roest. Hoge productie, uniform, opgerichte bladstand en makkelijk te schonen.

Sluitkool

Rijk Zwaan: Dulcima RZ valt op door lange bewaarbaarheid. Snijdt en schoont makkelijk. Uitermate geschikt voor snijderij. Longma RZ is grover, blijft in de bewaring zeer lang frisgroen.

Takii: Aanvoerder van de noviteitenlijst van Takii is dit jaar de platte kool Green Prime (TCA-548), snel in productie en hét antwoord op wortellesieaaltje. Infinity (TCA-543) is een grote (3,5 à 5 kilo), uitzonderlijk platte kool met heel dunne bladeren die perfect zijn voor wraps & rolls.

Verder zet Takii de behoeften van ketenpartners centraal met een aantal pre-commerciële en experimentele koolrassen om te toetsen aan hun wensen en behoeften. TCA-530 is er daar één van: een witte kool als alternatief voor ijsbergsla.

Rode biet

Rijk Zwaan: Voor de biologische teelt is er Monty RZ. Het ras heeft een hoge brix-waarde, dus een zoete smaak, een hoog betaninegehalte en is sterk tegen bladziekten. Omdat Monty langer doorgroeit, is de productie hoog.

Sakata: Het nieuwe ras BE3025 heeft rhizomanie- en rhizoctonia-resistentie en bevindt zich nog in de testfase. Cardeal is een rode biet voor lange bewaring met een hoge brix-waarde.

Spinazie

Sakata: Apollo kan in het vroege segment worden geteeld in het voorjaar, maar ook in de herfst. Het ras heeft dikke donkergroene opgerichte semi-savoy-bladeren. Dit geldt ook voor het zomerras Helios met een zeer goede veldhoudbaarheid. Beide rassen zijn resistent tegen nieuwe valse meeldauw fysio’s 18 en 19. Dat geldt ook voor het nieuwe voorjaar- /herfstras SPW1900(0), dat nog in de testfase zit.

Venkel

Vitalis: Clodio is het nieuwe ras voor de zomer. Het is sterk op schot en heeft een bruin randje. Verder is het ras makkelijk te schonen doordat zijn snijvlak niet hard is.

Seed meets technology

Het evenement Seed meets Technology is door de gemeente Medemblik coronaproof bevonden en vindt plaats van dinsdag 28 tot en met donderdag 30 september. Het programma bestaat uit een beurs met zaadgerelateerde machines, lezingen en demonstratievelden. Op deze velden staan ruim 200 nieuwe rassen van Sakata en Takii Europe, van onder andere sluitkool, rode kool, broccoli, courgette, pompoen en snijbiet. Verder ook slarassen van Gautier Semences en koolrassen van Wing Seed.

Op twee symposia zijn de onderwerpen ‘sensoren’ en ‘biostimulanten’. Bij ‘sensoren’ gaat het over hoe sensoren kunnen helpen het stikstof- en watergebruik terug te dringen. Bij ‘biostimulanten’ komen de wet- en regelgeving rondom biostimulanten en de resultaten van het Interreg-project Bio4safe voorbij. In Engeland, België, Frankrijk en Nederland zijn de afgelopen vier jaar onderzoeken opgezet in groenten en fruit rond de werking van biostimulanten. De resultaten worden toegelicht.

Aanmelden

Wie een bezoek wil brengen aan het evenement wordt vriendelijk verzocht zich van te voren aan te melden via www.seedmeetstechnology.nl. Een corona-toegangsbewijs is niet nodig. Voor vragen en meer informatie: info@seedmeetstechnology.com.

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin